GENERALI GOTOVINA I MARKAČ SLOBODNI

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. studenog 2012. - 10:02
Autor: 

General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je u petak sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.
Sudac Theodore Meron iznio je samo sažetak žalbi odvjetnika dvojice hrvatskih generala te zaključke Žalbenog vijeća.
Prvostupanjskom presudom generali Gotovina i Markač dobili su 24 odnosno 18 godina zatvora.

Ante Gotovina je u vrijeme Oluje bio zapovjednik Zbornog područja Split a Mladen Markač zapovjednik Specijalne policije.
Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005. a Markač od 11. ožujka 2004. godine.
Oduševljenjem i povicima odobravanja nekoliko tisuća hrvatskih branitelja i građana okupljenih na Trgu bana Jelačića popratilo je čitanje oslobađajuće presude hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.
Tijekom čitanja odluke presjednika sudskog vijeća Theodora Merona, hrvatski branitelji i građani s oduševljenjem i skandiranjem "Ante, Ante!" pozdravljali su oslobađanje po točkama optužnice.
Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm je nakon što je pročitana odluka pozvao građane na molitvu i izrazio zadovoljstvo oslobađujućom presudom.
Na Trgu bana Jelačića traje veliko slavlje i oduševljenje okupljenih građana i branitelja koji mašu hrvatskim zastavama i ratnim zastavama borbenih postrojbi iz Domovinskog rata, a u središtu grada građani trubama iz automobilima pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generali.
Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.
"Nakon što je pobijena teza raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno, žalbeno vijeće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile", rekao je Meron.
"Žalbeno vijeće je zaključilo da odlazak civila, koji se događao istovremeno sa zakonitim topničkim napadima, ne može se okarakterizirati kao deportacija", dodao je Meron.
Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je osuđujuće presude Gotovini i Markaču za progon, deportacije, ubojstvo, nepostupanje, zločine protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja.
Žalbeno vijeće je prihvatilo 1. i 3. žalbenu osnovu i poništilo osuđujuću presudu Ante Gotovini po točkama 1,2,4,5,6,7,8 i 9 te također izreklo oslobađajuću presudu generalu Markaču po točkama 1,2,4,5,6,7,8 i 9.
Žalbeno vijeće odbacilo je i alternativne oblike odgovornosti hrvatskih generala.