PROMOVIRANA MONOGRAFIJA „GRADITELJSTVO KOTORA“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 27. studenog 2012. - 11:24
Autor: 

U crkvi Svetog Duha sinoć je promovirana monografija „Graditeljstvo Kotora" autora arhitekte Svetislava Vučenovića.
O monografiji je govorila mr. Mileva Pejaković Vujošević direktor Pomorskog muzeja Kotor koja je podsjetila kako su se još 1980. god sastali vrsni stručnjaci i znanstvenici u prizemlju plače Grgurina kako bi svojim znanjem i stručnošći pomogli Kotoru nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. među kojima je bio i autor monografije Svetislav Vučenović.

Vujošević je kazala da „knjiga ima preko petsto strana sa preko sto crno bijelih fotografija i velikim brojem kolor fotografija, autentičnih dokumenata, rezime na engleskom jeziku i kao takva dobija dimenziju monografije. Ovom promocijom knjigu smo podarili kao poklon našem gradu za njegov praznik."
Stara latinska izreka je da knjige imaju svoju sudbinu vjerujem da je sudbina ova knjige da će dugo biti pručavana čitana i citirana uz to bit će kamen temeljac mladim istrživačima da na njoj grade svoje građevine i knjige što će biti najbolji dokaz njene stručno znanstvene vrijednosti – kazala je mr. Vesna Vičević.
„Znanstvene zasnovanost o spoznaji vrijednosti o graditeljstvu grada Kotora dokumentovanost izvora, doslednost u sistemu analize uvrstiće ovu knjigu u krug ključnih dijela kotorske istorijigrafije, u ona dijela koja će biti od najveće koristi za svakodnevni rad na zaštiti i očuvanju kotorskog graditeljskog plana – zaključila je stručna suradnica na pripremi ove vrijedne publikacije Zorica Čubrović.
Zbog spriječenosti prisustvovanja promociji autor Svetislav Vučenović je poslao pismo koje je pročitala prof. Angelina Mijušković.
Nakladnik izdanja je Općina Kotor, Pomorski muzej Crne Gore Kotor i Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture.
U muzičkom dijelu programa učestvala je učenica Muzičke škole „Vida Matijan" Muhadinović Ivanka.