IZABRANA 40.VLADA - VUČINOVIĆ (HGI) MINISTRICA BEZ PORTFELJA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. prosinca 2012. - 21:49
Autor: 

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore izglasana je nova Vlada Crne Gore, na čelu s premijerom Milom Đukanovićem, koji je zastupnicima crnogorskog Parlamenta perdstavio program i sastav Vlade.
Za izbor nove Vlade glasao je 71 poslanik - 44 poslanika za iz redova vlasti, 26 opozicionara je bilo protiv, jedan poslanik je bio uzdržan. Vlada ima četiri potpredsjednika i 16 ministarstava.

Đukanović je naglasio da će se fokusirati na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Također, pozvao je funkcionere da se zadovolje manjim platama, kao i da mnogo manje koriste službena vozila i smanje putovanja u inozemstvo. Premijer je istakao da europske euroatlanske integracije ostaju konstantni ciljevi u radu Vlade.
Nakon iznošenja ekspozea Đukanović je predstavio i personalni sastav njegove Vlade. Duško Marković bit će potpredsjednik Vlade za politički sustav i ministar pravde i ljudskih prava. Igor Lukšić je potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija. Vujica Lazović bit će potpredsjednik Vlade za ekonomski sustav i financije i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, dok će Rafet Husović bit potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu. Ministarstvo financija vodiće sadašnji guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, a Branimir Gvozdenović bit će ministar turizma i održivog razvoja. Ministar rada i socijalnog staranja bit će Predrag Bošković, a dosadašnji ministar tog resora Suad Numanović vodit će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Milica Pejanović Đurišić bit će i dalje na čelu Ministarstva obrane, a resor prosvjete i sporta vodit će Slavoljub Stijepović. Vladimir Kavarić ostaje ministar ekonomije, Miodrag Radunović ministar zdravlja, a Branislav Mićunović ministar kulture. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja bit će Petar Ivanović. Sanja Vlahović ostaje na funkciji ministra nauke. Ministarstvo unutarnjih poslova vodit će Raško Konjević, a Ivan Brajović Minisatrstvo saobraćaja i pomorstva.
Mariji Vučinović, iz Hrvatske građanske inicijative, bit će ministrica bez portfelja, što je od povijesnog značaja, jer Hrvati u Crnoj Gori po prvi puta imaju ministarsko mjesto.
Marija Vučinović je rođena 30. siječnja 1958. godine u Rijeci, u Republici Hrvatskoj. Završila tehnički fakultet u Rijeci – odsjek brodogradnje i stekla zvanje diplomiranog inženjera brodogradnje. Šesnaest godina radila u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj u konstrukcionom uredu na poslovima glavnog konstruktora i rukovodioca ureda. Od osnutka HGI-a uključuje se u politički rad i biva izabrana za podpredsjednicu stranke.
Od 2005.godine na čelu je jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori. Članica je Hrvatsko - Crnogorskog međudržavnog savjeta. Odbornik u lokalnom parlamentu od konstituiranja stranke i predsjednik kluba odbornika. Po automatizmu funkcije koju obnaša u političkoj stranci član je Hrvatskog nacionalnog vijeća. Radi kao tehnički direktor u JP Vodovod – Tivat. Od 1981. god. udata i živi u Lepetanima, majka dvoje djece.