MARUŠIĆ: DA SMO RUSKI RADIO,BEZ PROBLEMA BI SE ČULI U CIJELOJ CRNOJ GORI

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 05. prosinca 2012. - 14:34
Autor: 

Treća godišnjica početka emitiranja programa Dux radija, jedine radio-postaje hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, obilježena je danas svečanošću u prostorijama tog medija.
Goste medju kojima su bili hrvatski konzul Božo Vodopija, ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović (HGI), predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, poslanica HGI u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević i direktor crnogorskog Fonda za manjine Safet Kurtagić, te čelnici skoro svih hrvatskih udruga u Crnoj Gori, pozdravio je direktor i glavni urednik Dux radija Miroslav Marušić.

Istakavši da je od skromnih početaka prije tri godine Dux radio izašao iz okvira stereotipa klasčnih radija, širokog kruga slušatela ne samo pripadnika hrvatske manjine, Marušić je kazao da je u medjuvremenu, zahvaljujući podršci Fonda za manjine Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, redakcija poboljšala tehničku opremljenost i pokrenula internet portal koji je veoma posjećen.
"Izašli smo iz okvira stereotipnosti i kao radio smo malo drugačiji od drugih. Teme kojima poklanjamo dosta pažnje – kultura, povjest, ekologija, more, Boka kotorska uopšte, privlače veliku pažnju, pa naš rado preko interenta slušaju u cijelom svijetu. Nismo nasjbolji niti najslušaniji ali se slušamo. Samo u ovoj godini imali smo preko 200 tisuća posjetilaca na našem portalu koji redovno obogaćujemo novim tekstualnim, audio i video materijalima. Problem nam je međutim čujnost na lokalnom području, jer osim predajnika na Vrmcu koji je usmjeren na područje Kotorskog zaliva, već godinama ne možemo dobiti dozvolu za postavljanje drugog predajnika na Luštici kojim bi našim signalom pokrili i ostatak Boke. To se dogadja iz nekih nama nerazumljivih administrativnih barijera. Da smo kojim slučajem, ruski radio, bez problema bi se čuli u cijeloj Crnoj Gori, ali pošto smo hrvatski radio, onda smo ograničeni, čak i na samo manji dio područja Crne Gore na kojem žive Hrvati."- kazao je Marušić zahvaljujući se institucijama, državnim organima Crne Gore i Hrvatske i poijedincima koji pomažu rad Dux radija.
"Posebno bih se zahvalio Općini Tivat koja je u ovoj godini za Dux radio izdvoijila „čak" petsto eura, kao i Općini Kotor koja nije izdvojila ništa, ali nas redovno izvještava o protokolarnim aktivnostima njihove gradonačelnice."- ironičan je bio Marušić.
Predsjednik Hratske krovne zajednice „Dux Croatorum" koja je osnivač Dux radija Zvonimir Deković podvukao je značaj rada tog medija za Hrvate na ovim prostoprima i naglasio da se kraju privodi i drugi njihov značajan projekat –kompletna obnova Doma kulture u Donjoj Lastvi u kojem je od nedavno gradjanima na raspolaganju i novouredjena biblioteka sa 3 hiljade naslova u sklopu Hrvatske knjižnice „Ljudevit Gaj".
„Lično mi je izuzetno drago što je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracije Hrvatske, prepoznalo dva projekta koja su izuzetno bitna za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori – Dux radio i časopis „Hrvatski glasnik" u Kotoru koji su dobro finansijski praćeni, posebno ove i prošle godine."- kazao je generalni konzul Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija. On je podvukao da Hrvati u Crnoj Gori posljednjih godina bilježe neka povjesna dostignuća, počev od dobijanja prvog svog autentičnog zastupnika u crnogorskoj Skupštini, preko mjesta potpredsjednika općina u Tivtu i Kotoru do „povijesne činjenice da je juče prvi put u istoriji Cren Gore jedna Hrvatica imenovama ministarkom u crnogorskoj Vladi".
„To je veliki dobitak i veliko postignuće za čitavu hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori i ja vam svima na tome čestitam. Hrvatska zajednica vrlo je lojalna državi Crnoj Gori i ovo je upravo način na koji Hrvati neposredno doprinose izgradnji i razvoju države Crne Gore."- rezimirao je Vodopija.
Direktor Fonda za manjine Safet Kurtagić obećao je daljnu podršku te institucije kvalitetnim projektim hrvatskih udruženja, dok je ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović kazala da je njeno imenovanje „kruna rada HGI i to nama nije poklonjeno, već smo mi to svojim radom i vodjenjem politike prema Crnoj Gori i zaslužili."
„Trudiću se da tu dužnost obavljam kvalitetno i opravdam povjerenje koje mi je ukazano. Mislim da ćemo i sa ovog visokog mjesta u izvršnopj vlasti, moći još i više napraviti za našu hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori."- istakla je Vučinović.
Audio: Direktor  Radio Dux-a Miroslav Marušić

Audio: Predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum Zvonimir Deković

Audio: Generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija

Audio: Ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-a Marija Vučinović

Audio: Direktor Fonada za manjineCrne Gore Safet Kurtagić