USKORO UREDJENJE GRADSKE RIVE PINE U TIVTU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. prosinca 2012. - 16:03
Autor: 

Specijalizovana hidrogradjevinska firma „Yu Briv" iz Kotora dobila je posao na prvoj fazi rekonstrukcije i uredjenja gradske rive Pine u Tivtu.
Kako je saopšteno iz Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat, u prvoj fazi rekonstrukcije koja bi trebalo da počne za nekoliko dana, obaviće se gradjevinski radovi vrijedni 232.900 eura. Najsloženiji dio cijelog posla koji treba da se završi u roku od 60 dana, biće izgradnja novih betonskih platoa, odnosno nedostajućih djelova rive oko zgrade ispostave Lučke kapetanije i Uprave pomorske sigurnosti na sjevernom dijelu Pina, odnosno izgradnji okruglog tzv. „plutajućeg trga - guvna" na južnoj strani, na mjestu gdje je nekada bilo betosnko kupalište hotela „Mimoza".

Nakon završetka tih radova, raspisaće se tender za nabavku kamena za popločavanje desetak hiljada kvadratnih metara povrine obalnog šetališta. Inače, za rekonstrukciju i uredjenje gradske rive Pine, Opštini Tivat je JP „Morsko dobro" prije skoro godinu dana uplatilo 450 hiljada eura.
Po projektu koji je napravio podgorički arhitekstonski biro „Studio Synthesis" planirano je da se postojeća asfaltna Ulica maršala Tita koja prolazi preko Pina na potezu do restorana „Prova" i definitivno pretvori u pješačku zonu i poploča kamenom, urede terase okolnih ugostiteljskih objekata, urede i dopune zelene površine, stvori adekvatna vizuelna i funkcionalna veza sa kompleksom Porto Montenegra kod zgrade ispostave Lučke kapetanije na Pinima, te napravi novi manji trg (kako su ga projektanti nazvali „plutajući trg – guvno"), na južnom kraju Pina, prema Šetalištu kapetana Iva Vizina. Na mjestu na kojem je nekada bilo mulo- kupalište hotela „Mimoza" i bivši plažni bar „Regina" gradiće se „plutajući trg – guvno" koji je po navodima tekata „javni prostor kružnog oblika, interpretacija guvna sa funkcijama koje stimulišu intimniji boravak, konteplativni i u isto vrijeme dinamično - edukativni karakter, mjesto za sve generacije."
"Njegova funkcija stimuliše korišćenje prostora na savremeni način gdje polifunkcionalnost unosi novi kvalitet – promoviše viši nivo integracije između umjetnosti, arhitekture i pejzaža (koncerti, pjesničke večeri...performansi.. dječije radionice, časovi u prirodi..) Prostor je opremljen sa kamenim klupama i žardinjerama koje su radijalno postavljene tako da prate kružnu geometriju „guvna", dok ritam različitih visina stvaraju utisak amfiteatra. U centralnom dijelu, u popločanju je implementiran kompas, a predviđena je i pozicija durbina."- stoji u planskom riješenju "Studia Synthesis".
Na samoj gradskoj rivi biće napravljena posebna fontana, te reinterpretacija starog sunčanog sata kroz posebno popločavanje ovog prostora, a biće napravljena i još jedna nova zelena površina sa još jednim novim drvoredom palmi kakve već karakterišu Pine.
Siniša Luković