PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. NIKOLE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 07. prosinca 2012. - 11:46
Autor: 

Jučer je Crkva proslavila blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika djece i pomoraca. Sv. Mise služile su se diljem Kotorske biskupije, a najsvečanije je bilo u katedrali - bazilici sv. Tripuna, gdje je biskup Ilija Janjić, uz koncelebraciju don Antona Belana i fra Filipa Karadže, predslavio sv. Euharistiju za sve pomorce, i žive i mrtve. Nakon toga organiziran je susret vjeroučenika sa Svetim Nikolom, koji im je udjelio poklone. Kotorska prvostolnica je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
Preuzvišeni Ilija Janjić je tom prigodom blagoslovio i zavjetni križ, dar bokeljskih pomoraca, koji će u korizmi 2013., u svečanoj procesiji biti postavljen na kupoli crkve Gospe od Zdravlja, da bdije nad Kotorom i Kotoranima. Na taj način će i naša Biskupija sudjelovati u obilježavanje 1700. obljetnice Milanskog edikta, kojeg naredne godine proslavlja cijeli kršćanski svijet. Don Anton Belan je pozvao vjernike da se, već sada, počnu prijavljivati za nošenje križa.

Blagdan sv. Nikole njeguje se i u Đurićima, pa je i ove godine održana višestoljetna tradicija, prema kojoj Đuričani sudjeluju u zornici, ranoj, jutarnjoj, sv. Misi u crkvi sv. Nikola na Verigama. Župnik don Siniša Jozić je služio sv. Euharistijsko slavlje u 6 sati ujutru, u nazočnosti velikog broja mještana.
Na našim fotografijama imate prigodu pogledati kako je bilo u katedrali sv. Tripuna, a također i kako su Đuričani proslavilio blagdan sv. Nikole biskupa.