U SPOMEN BL. OZANE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. prosinca 2012. - 11:41
Autor: 

Jučer je, u sklopu II. dana bokeljskih svetaca i blaženika, održan susret u spomen Blažene Ozane Kotorske. Svetu Misu predslavio je generalni vikar Kotorske biskupije msgr. Anton Belan, uz koncelebraciju više svećenika. Na početku svetog Euharistijskog slavlja vjernike je pozdravio domaćin prečasni don Pavao Medač. U homiliji don Anton je, između ostalog, rekao:"Poznato je u psihologiji da ljepota prirode utječe na formiranje i oblikovanje ljudske duše. Zapravo u toj ljepoti se prepoznaje sakralnost pejzaža. Stoga i nije čudo kada Boku nazivaju kolijevkom svetaca i oltarom domovine, ali ona nema samo ljepotu i sakralnost pejzaža. Ona ima i svoje veliko umjetničko, a zatim i duhovno blago". Don Anton Belan je u nastavku iznio detalje iz životopisa kotorske Blaženice: "Rođena je 1493., u Lješanskoj nahiji blizu Cetinja, koje se tada počelo formirati oko manastira. Cetinjski manastir, posvećen Maloj Gospi, sagradio je Ivan Crnojević koji je boraveći u Loretu, u Gospinoj crkvi, dao na koljenima zavjet da će u Crnoj Gori sagraditi crkvu Njoj u čast. Cetinjski manastir i crkva upravo su plod zavjeta Ivana Crnojevića učinjenog u katoličkom svetištu Gospe Loretske".

Msgr. Anton Belan je dalje opisao viđenje bl. Ozane, nakon kojeg ona odlazi u Kotor, u obitelj Aleksandra Buća, kao i njeno obraćenje i strogi pokornički život. Na koncu izlaganja don Anton je kazao: "Što meni može poručiti danas, ta srednjovjekovna žena, koji sam već zašao u XXI. stoljeće? Poručuje mi da budem svet, jer sam po sakramentu krštenja pozvan na svetost. Svi smo pozvani da budemo sveti! Poziv na svetost je univerzalan poziv, nije on rezerviran ni za Bl. Ozanu, ni za Sv. Tripuna, ni za Bl. Graciju, ni za Anu Mariju Marović, nego za mene i tebe. Od toga se ne trebamo i ne smijemo plašiti".
Na koncu svete Euharistije održan je koncert duhovne glazbe, na kojem su nastupili Nada Baldić, Milica Zdravković, Andrea Orlano i njene učenice iz Glazbene škole, kao i članovi župnih zborova.
Vjernici su potom nastavili druženje uz prigodan domjenak u župnim prostorijama.
Među brojnim pukom bili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija, biskup kotorski msgr. Ilija Janić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" Zvonimir Deković, predsjednik Općinskog odbora HGI-a Kotor Josip Gržetić i dr.