ITALIJANI DONIRAJU LIFT ZA DOM ZDRAVLJA TIVAT

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 20. prosinca 2012. - 16:43
Autor: 

Italijanska regija Friuli Venecija Đulija i grad Monfalkone doniraće 22 tisuće eura za ugradnju lifta za osobe sa posebnim potrebama u objektu Doma zdravlja u Tivtu. Tim povodom danas je u toj zdravstvenoj ustanovi priredjenja svečanost na koju su donaciju direktorici Doma zdravlja Tivat dr Snežani Matijević, zvanično uručili Alesandro Pereli iz Odjeljenja za evropske integracije, medjunarodne odnose i finansije regije Friuli Venecija Đulija i Lućo Gregoreti iz kancelarije za medjunarodne i odnose sa javnošću opštine Monfalkone.
Riječ je o donaciji vrijednoj 22 tisuće eura čije su upućivanje Domu zdravlja Tivta inicirali medicinska sestra Angelina Uskoković iz Savjetovališta za mlade DZ Tivat i italijanski ambasador u Crnoj Gori, Serđo Barbanti, a podržala ga je i zajednica Italijana Crne Gore čija je Uskokovićeva članica. Italijani će finansirati gradjevinske radove i kupovinu opreme za ugradnju lifta u objekat DZ Tivat, a ukoliko nešto novca od te donacije pretekne, ta zdravstvena ustanova ga može iskoristiti za nabavku druge nedostajuće opreme, posebno one koja je namijenjena pružanju usluga licima sa posebnim potrebama. Uručenju donacije i simboličnom postavljanju table na mjestu gdje će se graditi lift, prisustvovali su i predstavnici Općine Tivat predvodjeni gradonačelnikom Draganom Kankarašem.

„Ovo je zaista lijep humanitarni gest naših prijatelja iz Italije koji na ovaj način pomažu našu ustanovu ali i sve gradjani Tivta jer ćemo ugradnjom lifta, riješiti jedan veliki problem koji smo godinama ovdje imali sa slabo pokretnim pacijentima ili starijim osobama kojima nije bilo jednostavno da koriste stepenice. To je i od velikog značaja za roditelje sa malom djecom u kolicima, ali i za djecu sa posebnim potrebama kako bi oni lakše mogli pristupiti Dječjem odjeljenju DZ koje se nalazi na spratu zgrade."- kazala je direktorica DZ Tivat dr Snežana Matijević, zahvaljujući se donatorima iz Italije.
Predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Pavo Perugini istakao je da donacija tivatskom DZ samo jedan u nizu projekata podrške regije Friuli Venecija Đulija i opštine Monfalkone institucijama i lokalnim upravama u Boki, ukupne vrijednosti oko 250 tisuća eura.
Prenoseći pozdrave predsjednik regije Fruili Venecija Đulija Renza Tonda, Alesandro Pereli je naglasio da ovaj gest „pokazuje opredijeljenost naše male regije sa sjevera Italije da podrži Crnu Goru sa kojom smo geografski, ali i istorijski povezani."
„Ugradnja lifta u zgradi DZ Tivat je dio naših dugogodišnjih aktivnosti na podršci zdravstvu i pokazuje da pored ekonomskih, kulturnih i drugih interesa, razmišljamo i o socijalnoj odgovornosti i dobrobiti za što širi krug ljudi."- istakao je Pereli dodajući da će regija Friuili Venecija Đulija i dalje nastojati da podrži Crnu Goru na njenom putu ka EU.
„Nema boljeg momenta za pokretanje ovakvog projekta od nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika jer ovi projekti pomažu institucijama koje brinu o dobrobiti svih ljudi. Nastavićemo zajedičke aktivnosti sa Zajednicom Italijana Crne Gore kako bi dodatno unapredili prijateljske odnose naših regija i država."- istakao je predstavnik opštine Monfalkone Lućo Gregoreti, najavljujući i posjetu Tivtu gradonačelnice Monfalkonea Silvije Altran, u martu naredne godine.
„Zahvaljujem se svima koji su učetsvovali u ovom projektu i koji su doprinijeli da danas počnemo njegovu realizaciju. Posebno nas raduje što DZ Tivat kontinuirano poboljšava uslove za pružanje zdravstvenih usluga gradjanima, a ugradnja lifta pokazuje i posebnu vrstu senzibilnosti koje menadžment ove ustanove ima prema ranjivim i društvenim grupama sa posebnim potrebama."-istakao je tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš.
Siniša Luković