JUBILEJ REGIONALNOG CENTRA ZA OBUKU RONILACA I PODVODNOG RAZMINIRANJA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. prosinca 2012. - 23:01
Autor: 

U povodu desete obljetnice postojanja Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodng razminiranje iz Bijele danas je priređena izložba podvodnih fotografija i najsuvremenije opreme koju ronioci koriste za podvodno deminiranje. Direktor Vesko Mijajlović predstavio je aktivnosti Centra u protekloj deceniji.
Osim inostranih, u Centru imaju i planove za projekte na razminiravanju tri lokacije u Bokokotorskom zalivu na ulazu u hercegnovski zaliv, u Kumboru i u Lepetanima.
Tokom 10 godina rada, Centar je imao brojne značajne aktivnosti, među kojima je i obuka ronilaca iz više europskih zemalja. Ipak, najznačajnije dvije akcije su razminiranje Veriga i Tivatskog zaliva odakle su ronioci uklonili preko 80 tona eksplozivnih naprava iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Centar je kao operativno tijelo regionalnog značaja formirala Vlada Crne Gore 2002. godine. Aktivnosti Centra su organizacionog, stručnog, tehničkog i znanstvenog karaktera u humanitarnom podvodnom razminiranju, ronilačkom podvodnom istraživanju, spasilačkim akcijama na vodi i osposobljavanju i usavršavanju ronilaca.