JAVNI PROSTOR KOJI KREIRA „PROSTOROŽ“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 21. prosinca 2012. - 10:12
Autor: 

U organizaciji NVO „Expeditio" u Galeriji solidarnosti sinoć se predstavila grupa „Prostorož" iz Ljubljane koja od 2004. istražuje nove mogućnosti za intervenisanje u javnim prostorima.
Predstavljene su brojne intervencije na javnim prostorima ove grupe u Ljubljani, Beču, Danskoj, Francuskoj i drugim gradovima i državama. Intrvencije su najčešće uslijedile na poziv vlasti i gradonačelnika pojedinih gradova kako bi prostor osmislili u skladu sa željama i potrebama žitelja, tako da su brojni prostori postali dostupni nakon intervencija a sami građani postali svjesni prostornog kvaliteta kojeg imaju na raspolaganju.
Brojni posjetioci imali su priliku susreti se sa novim idejama i riješenjima javnih prostora na jedan drugačiji neformalni način koji nakon intervencija članova grupe „Prostorož" dobiju jedan novi smisao okupljanja ili korištenja na zadovoljstvo građana.

Ova aktivnost se realizira u okviru dva projekta koja implementira nevladina organizacija Expeditio- Promocija principa održivog razvoja u javnim prostorima Boke Kotorske- projekat podržan od strane Rockefeller Brothers Fund i Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima - projekat podržan od strane Swiss Cultural Programme in the Western Balkans u okviru Regional Cooperation Projects programa.