OPĆINA TIVAT U BUDŽET 13,5 MILIONA EURA ZA 2013.

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 29. prosinca 2012. - 1:58
Autor: 

Odbornici u Skupštini općineTivat juče su većinom glasova, usvojili odluku o budžetu za narednu godinu, po kojoj će se u gradsku kasu sliti ukupno 13,55 miliona eura, što je 2,3 miliona više nego što je iznosio budžet za ovu godinu.
Savo Klakor i Rato Brajković (NOVA) konstatovali su da kapitalni budžet nije dovoljno razradjen i tražili objašnjenje za niz rashodovnih stavki, dok je Vlado Arsić pitao kada je SO donijela odluku o toliko velikoj prodaji opštinske imovine da se u budžetu za 2013 po tom osnovu, planira prihod od čak 2 miliona eura. Vlado Samardić (SNP) založio se za izdvajanje više novca za sport i obavezivanje strateških investitora i državnih javnih preduzeća koji posluju u Tivtu, da više ulažu u ovdašnje sportske klubove. Gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) kazao je da je dogodine prioritet završetak velikih investicija u lokalnu komunalnu infrastrukturu i da će 70 odsto novca iz kapitalnog budžeta, biti uloženo na području Krtola.

SO je usvojila i nove DUP-ove Gošići i Donja Lastva, urbanistički projekat Ruljina i izmjene DUP-a „Lastva-Seljanovo-Tivat-Gradiošnica", izmjene i dopune Statuta Opštine, te izmjene odluke o naknadi za komunalno opremanje zemljišta. Odbornici su prihvatili i programe rada sa finansijkim planovima lokalnih JP „Vodovod i kanalizacija" i „Komunalno" te JU „centar za kulturu" i „Sportska dvorana".
Imenovan je i novi savjet Radio Tivta kojeg čine Dušica Gardašević, dojučerašnji komandant Mornarice VCG Rajko Bulatović koji sada predstavlja NVO sektor, Dunja Vasiljević, Marko Peričević i Bojan Staničić. Savjetnik gradnačelnika za medjunarodne ekonomske odnose Petar Vujović (DPS) imenovan je za člana Borda direktora „Vodacoma" ispred Opštine Tivat, dok će Savjet JU „Centar za kulturu ubuduće činiti Zoran Miljanić, Snežana Matijević, Božidaraka Popović, Dragan Laković (svi iz DPS) i Pina Bubanja (SDP). U Savjet JU Sortska dvorana" imenovani su Ivo Marić (SDP) i DPS-ovci Tonko Lukšić i Siniša Kusovac.
Formalno razriješavanje Gorana Božovića (DPS) sa dužnsti predsjednika Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike jer je Božović nedavno imenovan za oštinskog sekretara za informacione tehnologije i zajedničke poslove, pretvorilo se u raspravu oko stručnih kvalifikacija predstavnika vlasti i opozicije koji su bili zainteresovani za tu novouvedenu funkcionersku poziciju u Opštini.
Diplomirani inženjer elektronike Vlado Arsić (PzP) konstatovao je da su jedino on i Božović formalno ispunjavali sve uslove konkursa, stim što je glavni administrator Opšine Tivat Jovanka Laličić (DPS) za sekretara za informacione tehnologije izabrala Božovića koji je, za razliku od Arsića, imao položen stručni ispit za rad u državnim organima.
„Po zakonu, ja sam imao pravo da taj stručni ispit položim u roku od godinu dana od dana zasnivanja radnog odnosa, ali se Laličić o to oglušila i dala prednost Božoviću kao psihologu, da bude sekretar za informacione tehnologije gdje je logika stvari da to bude neko sa tehničkom strukom. Ovakav Vaš postupak osim nedostatka integriteta, navodi i na sumnju o tome kako se zapravo sprovode procedure zapošljavanja u državnim organima i što tu zapravo presudjuje ko će biti zapošljen."- kazao je Arsić na što mu je Laličić odgovorila da se konsultovala i sa Upravom za kadrove koja je potvrdila ispravnost njene odluke da zaposli osobu koja već ima položen stručni državni ispit, „jer je zapošljavanje onoga ko to tek treba položiti po zakonu izuzetak, a izuzeci se moraju restriktivno tumačiti."
Sam Božović je kazao da pod nadležnost sekretarijata kojeg on vodi od prije 20-tak dana, „spada i niz drugih poslova za koije neko ne mora nužno biti tehničko lice."
„Uostalom, i ministarstva redom vode ljudi koji nisu iz te struke."- lakonski je konstatovao Božović.
SO je juče konstatovala ostavke potpredsjednika opštine Ilije Janovića (HGI) i odbornice HGI Marije Vučinović koja je izabrana za ministarku berz portfelja u novoj crnogorskoj Vladi, a svi odbornici dobili su na korišćenje nove notebook računare "Acer" do završetka mandata ovog sazova SO.
S. Luković