KOTORSKI WHO SEE: NAKON MTV-A SLIJEDI I EUROSONG

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 30. prosinca 2012. - 10:21
Autor: 

Crnogorska hip hop klapa Who See iz Kotora, iliti dvojac Mario Đorđević Noiz i Dejan Dedović Deduh, obilježila je muzičku 2012. godinu u Crnoj Gori ali i regionu, gdje su kao najbolji bend dobili i nagradu MTV-a. Njihov spot za pjesmu Regeton Montenegro je plasiran među 100 najboljih u svijetu.n Na kraju godine došla je i odluka da upravo kotorski bend predstavlja Crnu Goru na narednom Eurosongu.

RSE: Hip Hop je prilično zatvoren muzički pravac, u smislu da se pjeva ili repuje o getou, gangu i tako dalje. Vi ste čini se pomjereili te granice i u taj hip hop ubacili mirise i ukuse crnogorskog juga?
Dedović: Osim toga što smo jedina bokeška klapa, možda nas od ostalih odvaja upravo to što se uopšte ne bakćemo sa tim pištoljima, nasiljem, geto pričama, jer smo skapirali da mi to u stvari ne proživljavamo. Mogao bih samo da lažem kada bih pričao kako sam eto neki mnogo opasan lik, a ja svaki dan u stvari imam redovan doručak, ručak i večeru. Sve je to kod mene uredno i nijesam lik iz geta. Mi se u suštini trudimo da izmislimo neku temu koja će biti interesantna a o kojoj nijesmo već napravili neku priču, dakle da na neki duhovit način ukoliko je to moguće istu tu priču ispričamo, da odaberemo malo moderniji bit u odnosu na to što bi meni možda kao pristalici old school nešto prijalo. Uvijek postoje kompromisi među nama. Mislim da nas to odvaja od nekih drugih grupa regiona koje najčešće pričju priče koje su odavno ispričane. Mada, postoji mnogo, mnogo dobrih bendova iz regiona, naročito Hrvatske na čijoj muzici smo mi odrasli. Tu su i Bad copy iz Srbije. To su sve vrhunski bendovi koje i dan danas slušamo.
RSE: Interesantno je da je jako mali novac bio uključen u priču o Who See. Koliko je to otežavajuća okolnost a koliko možda i olakšavajuća za vašu kreativnost? Nemate neke sponzore koji bi vas novcem uslovili kako nešto da uradite?
Dedović: Da, nikada nijesmo imali neke šefove i te fore. Uvijek smo se trudili da za svoj gušt napravimo sve to što se nama sviđa, a imali smo sreću da se to osim nama sviđelo i nekim drugim ljudima pa su nas počeli slušat. Baš u nekom novom tekstu sam napisao da sam proteklih godina bukvalno ono za svoj trošak išao po svijetu i nastupao, ono gubio pare i đe su me roditelji povremeno pitali šta ja to radim, kako ništa od toga korisno nijesma doživio. No, trudili smo se o da napravimo neke dobre stvari, dobru muziku i onda je to počelo da se isplaćuje. Dobili smo i te neke nagrade pa sada mogu da kažem da možemo od toga da živimo.n Zoran Marković Zonjo, koji je na Kubi snimao spot za njihov veliki hit "Regeton Montenegro" za RSE o tom iskustvu i nekim okolnostima koje kao da su predskazivale veliki uspjeh za kotorski hip hop dvojac kaže:
"Kada sam snimao spot za Regeton Montenegro u Havani nekako sam sve to naslutio, jer objašnjavajući ljudima kako i zbog čega se to snima stalno sam pominjao MTV kao neku muzičku televiziju đe će se to emitovati, naravno ne znajući da će se to jednog dana i naći na programu MTV-a. Tako se i desilo da oni obale sve top liste i da taj spot na kraju godine uđe i na listu 100 najboljih u svijetu, desilo se da osvoje MTV nagradu za najbolje regionalne izvođače, a kao kruna prepoznavanja kvaliteta u svojoj sredini, što je u stvari i najteže, dobili su poziv od Javnog servisa da predstavljaju Crnu Goru na Eurosongu."
Predrag Tomović
/Radio Slobodna Evropa/