IVAN LUPIS VUKIĆ IZUMITELJ TORPEDA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 11. siječnja 2013. - 11:40
Autor: 

Ivan Lupis Vukić, izumitelj preteče torpeda, umro je na današnji dan 1875. godine. Ovaj znanstvenik, rođen 28. siječnja 1813. u Rijeci, bio je časnik Austro-ugarske mornarice, a potječe iz dobrostojeće plemićke obitelji brodovlasnika. U mornarici dostigao je čin kapetana fregate. Ideja o kreiranju torpeda rodila mu se sredinom 19. stoljeća, kada je zamislio neku vrstu čamca koji bi napunjen eksplozivom bio usmjeren k neprijateljskom brodu. Unaprijedivši tu ideju izradio je više modela budućeg torpeda, što je prikazao i caru Franju Josipu 1860. godine. Demonstracija prototipa bila je uspješna, ali mornarica Austro-ugraske ipak nije prihvatila ovo oružje.

Važan događaj u razvoju torpeda desio se četiri godine kasnije, kada se Ivan Lupis Vuković upoznao s britanskim inženjerom Robertom Whiteheadom u Rijeci. On je dodatno razvio Lupisovu ideju što je dovelo do poboljšanja karakteristika prvotnog izuma. U podvodni dio plovila postavljen je eksplozivni naboj što je torpedo učinilo podmorskim oružjem. Također, uvedeno je i automatsko vođenje po smjeru i dubini.
Ivan Lupis Vuković je od cara Franja Josipa dobio plemićku titulu, dok je Robert Whitehead doživio financijski procvat. Njegova tvornica u Rijeci Torpedofabrik Whitehead & Comp postala je kasnije poznata tvornica Torpedo.
Današnje nezamjenjivo oružje u pomorskom ratovanju, Torpedo, plod suradnje hrvatskog i britanskog znanstvenika, Ivana Lupisa Vukića i Roberta Whiteheada je od 1880. standardno za sve razvijene mornarice.