OTKRIVENA NASELJA KORALA I U BOKI KOTORSKOJ

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. siječnja 2013. - 10:37
Autor: 

Gost emisije „Zeleno plava eko Boka" bila je dr. Vesna Mačić znanstvenica Instituta za biologiju mora iz Kotora, koja je u sklopu međunarodnog projekta „CoCoNet" proteklih dana učestvovala u istraživanju podmorija južnog dijela crnogorskog Jadrana i Boke kotorske. Cilj istraživačke misije i projekta u kome učestvuje preko 40 partenera iz Europe je istraživanje Sredozemnog i Crnog mora te stvaranje mreže zaštićenih područja.
U toku istraživanja došlo se do značajnih otkrića u južnom Jadranu, na dubini većoj od 500 metara, u podvodnim kanjonima, otkrivena su velika naselja bijelih i crnih korala koji ukazuju na zdrav eko sistem, jer kao graditelji biocenoza predstavljaju stanište za život i mrijestilište pojedinih vrsta riba i rakova kao što su škampe, i druge vrste.

Istaržujući Boku kotorsku na područiju između Perasta i Dražinog Vrta u vruljama na dubini od 60 metara neočekivano smo otkrili zajednice korala, crnih i bijelih, što predstavlja izuzetnu specifičnost i ukazuje na relativno zdrav eko sistem. Mapirali smo naselja korala, što do sada nije rađeno u Crnoj Gori i u nastavku realizacije projekta pratit ćemo nijhovo ponašanje i moguće promjene- kazala je dr. Vesna Mačić.
Znanstvenici, biolozi i geolozi iz Italije, Albanije, Hrvatske, Monaka i Crne Gore, na italijanskom brodu "Urania" istraživanje su proveli u periodu od 28.prosinca do 9.siječnja koristeći najsuvemeniju sofisticiranu tehniku, sonde za mapiranje, specijalne kamere a na brodu je radila i laboratorija. Brod „Urania" je vlasništvo italijanskog nacionalnog istraživačkog centra.U misiji je učestvovao 21 znanstvenik i 17 članova posade. Ovo istraživanje je veoma značajno za Crnu Goru jer mi nemamo mogućnosti niti sredstava za ovakva smostalna istraživanja zaključila je dr Vesna Mačić.
Više možete poslušati u našoj rubrici emisije Eko zeleno plava Boka.

Audio: Dr. Vesna Mačić