HRVATSKI ZNANSTVENICI OTKRILI BIOMARKER ZA DIJABETES

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. siječnja 2013. - 14:10
Autor: 

Znanstvenici tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu otkrili su u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY, a rezultate istraživanja objavio je časopis "Dijabetes", službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes, priopćila je tvrtka Genos.
Tvrtka ističe kako je rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo važno jer oni trebaju drukčiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija. Za navedeni biomarker tvrtka Genos, kako navodi, ima trećinu patentnih prava za to otkriće, a nedavno je bila i finalist Europske nagrade za inovacije. Zahvaljujući tome Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će vrlo brzo biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih postoji sumnja na MODY podtip dijabetesa, stoji u priopćenju.

Istraživač u tvrtki Mislav Novokmet ističe kako su objavljeni rezultati posljedica analize nekoliko tisuća ljudi. Analiza je omogućila otkrivanje veze između HNF1A gena koji uzrokuje MODY dijabetes i glikana u krvi, napominje Novokmet i dodaje kako su nakon toga uspjeli pokazati da analizom krvi mogu pouzdano prepoznati pacijente s bolesti, te štoviše da analiza glikana omogućuje prepoznavanje mutacije koja znatno utječu na funkciju proteina i razvoj bolesti. U laboratoriju tvrtke Genos može se provesti testiranje molekularnih biljega, a kako navodi uskoro će biti uspostavljen sustav koji će omogućiti svakom zainteresiranom pacijentu da provjeri ima li MODY podtip dijabetesa.
Redoviti profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i vlasnik tvrtke Genos Gordan Lauc napominje kako moderne analitičke metode sve više približavaju onomu što nazivamo "Personalizirana medicina", tj. točnom prepoznavanju tipa bolesti i terapija prilagođenih svakom pojedincu.
Edita Pape-Medvidović sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac naglašava kako je ono što se u stručnim krugovima naziva dijabetes mellitus vrlo kompleksan skup bolesti koje rezultiraju gubitkom kontrole razine šećera u krvi.