IZ NEPTUNOVOG SVIJETA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. siječnja 2013. - 10:52
Autor: 

Malakologija je nauka koja se bavi proučavanjem školjaka koja u sebi uključuje saznanja iz kohniologije (znanosti o ljušturama školjaka) i znanja o mekušcima kao živim organizmima uopšte.
Malakologa amater jedan od rijetkih sa ovih prostora, Nikola Malovića iz Herceg Novog, našoj javnosti mnogo poznatiji kao pisac–autor bestseler romana „Lutajući Bokelj“, proučavanjem školjaka kao amater bavi već 30-tak godina. Šest je godina u stručnom časopisu o lovu i ribolovu „Zov“ iz Beograda, objavljivao prvu i jedinu malakološku rubriku u ex-YU novinarstvu u kojoj je opisao značajni dio malakološke slike Boke Kotorske i Crnogorskog primorja koji je istraživao.

Prema njegovim podacima na pojedinim lokalitetima koje je istraživao u Boki Kotosrkoj pronašao je 25 vrsta školjaka i 26 vrsta morskih puževa te većinom dimenzijama su mali i kao takvi, najčešće nisu interesantni sa gastronomsku upotrebu.
Ipak, svojim prirodnim karaktersitikama, neke od tih vrsta vrlo su vrijedne poput puževa volaka (murex trunculus i murex brandaris) iz čijih su žlijezda nekada stari Feničani pravili jednu od najcjenjenijih i najvrijednijih boja – purpurnu. Purpuronosne žlijezde ima i vrsta puža thais hematoma koja je osobito česta u uvali Pržna.
Malović naglašava da je u podmorju Boke na žalost, kao i uostalom u cijelom Mediteranu, sve rijedja najveća ovdašnja školjka – palastura (pina nobilis) koja može narasti i do jednog metra visine. Palastura nerijetko u svojoj unutrašnjosti pravi sedefastu naslagu nalik na biser, a karakteriše je i najfiniji bisusni sklop (veze kojima se školjska drži za podlogu na kojoj raste) od svih školjaka na svijetu. Od bisusa palasture u Italiji u gradu Taranto svojevremeno su se pravili i originalni suveniri – gvanti i faculeti koji su turisti veoma cijenili.
Osim priče o svijetu školjki i morskih puževa u podmorju Boke, naša emisija o moru i pomorstvu „Neptun“ donosi i razgovor sa direktorom Lučke uprave Crne Gore, Mladenom Lučićem.
Osim o radu tog organa u sastavu Ministarstva pomorstva i saobraćaja, jedna od tema je i problemima zbog kojih još uvijek nisu definisane lokacije za izgradnju dvije ribarske luke na Crnogorskom primorju, kao i aktivnostima koje se u vezi izgradnje tih luka preduzimaju, s obzirom da je ribarstvo jedna od značajnijih tema u predpristupnim pregovorima Crne Gore sa Evropskom Unijom.
Više poslušajte u emisiji Neptun.
Audio: Direktor Lučke uprave CG Mladen Lučić

Audio: Nikola Malovic