KOTOR DANAS SLAVI POČETAK TRIPUNDANSKIH SVEČANOSTI I SVETOG SAVU

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. siječnja 2013. - 13:54
Autor: 

Izgovaranjem Loda - pohvala u čast Svetom Tripunu danas su u Kotorskoj biskupiji započele Tripundanske svečanosti. Na trgu ispred katedrale-bazilike Svetog Tripuna 'Lode' izgovorio je ovogodišnji mali admiral Bokeljske mornarice, Slavko N. Vukasović iz Đurića a tom prigodom podignut je Svečev stijeg.
Pravoslavni vjernici danas slave Sv.Savu. Kako je to već stoljetnji običaj, u Kotoru, nakon liturgije u crkvi Sv.Nikole najmlađi hor Srpskog pijevačkog društva "Jedinstvo" uz pratnju Gradske muzike Kotora otpjevali su svetosavsku himnu, nakon čega je protojerej SPC Momčilo Krivokapić okupljene građane pozdravio riječima - "ovdje nas je okupila svetost i jedna divna tradicija koju ima samo ovaj grad. Ova tradicija seže iz XIX vijeka nikada nije prekidano ono što se zove zlatna nit okupljanja oko svetosti i svetinje Sv. Tripuna, Sv. Nikole, Sv. Luke. Ljubav je jedina koja objedinjuje da svi živimo u slozi."

Građani i vjernici uz zvuke Gradske glazbe Kotora, su sa trga ispred crkve Svetog Nikole uputili ka katedrali-bazilici Svetog Tripuna gdje su prisustvovali izgovaranju Lode- pohvala zaštitniku grada Kotora.
Do danas imamo evidentiranih 59 malih admirala. Prvi od njih je Ivan Radoničić iz Dobrote, koji je izabran, još daleke1904. Institucija malog admirala u Bokeljskoj mornarici, je duga, ali se ne znaju egzaktni podaci o godini ustanovljenja. Pretpostavlja se da je to doba Mletaka u Kotoru ( 1420.), dok postoje indicije da se i ranije birao mali admiral, samo što se nije tako oslovljavao. To su bili dječaci koji su se oblačili u tadašnje odore i bili pratnja admiralu. Danas se za male admirale biraju dječaci od 6 do 12 godina, obično iz obitelji s pomorskom tradicijom, bez obzira na vjersku pripadnost.
Pored svega, sa sigurnošću instituciju malog admirala vezujemo za XV. stoljeće. Ona predstavlja simbol generacijskog kontinuiteta u organizaciji.
Svoj prvi javni nastup mali admiral ima 27. siječnja svake godine, kada s trijema katedrale-bazilike sv. Tripuna izgovara pohvale svecu, poznate pod imenom Lode. Radi se o pohvalama zaštitniku grada, čiji srednjovjekovni tekst nije sačuvan. Biskup Marin Drago ih oko 1700. nanovo sastavio, pa ih u arkaičnom prijevodu govori mali admiral. To je ujedno i početak tripudanskih svečanosti u Kotorskoj biskupiji.
LODE
Godišnje ponovljenje svečanosti
koju smo spravni da svetkujemo,
dok oživljuje u nama najmilije bogoljubne uspomene,
podsjeća nas na sjajna djela naših praotaca,
koji pod okriljem Čudotvorca,
čije svete moći Kotor poštuje,
postadoše zaslužni za vjeru i za domovinu,
a nama
njihovim sretnim potomcima
ostaviše slavno nasljedstvo.
Dakle, građani, nek se i ove godine proslavi
predajnim sjajem i uobičajenim obredima
ova nama tako mila svečanost,
a neka nama svima
bude podstrek isti onaj svetac radi kojeg se ona i svetkuje.
Neka se tim najprije iskaže slava Bogu Velikome,
te poklon i štovanje slavnoj Djevici Mariji
i poglavitom mučeniku Isusovu
Svetom Tripunu.
Ej dopusti, Veliki Bože,
nek se za toliki niz stoljeća,
koliko je do sada minulo trenutaka,
razvije svake godine proslavljeni ovaj stijeg,
a uvjek u
slozi, sreći i ljubavi.
Slava ! Slava ! Slava

Audio: Mali admiral Slavko M. Vukasović