PAPA BENEDIKT XVI PODNIO OSTAVKU: ODLAZIM NEMAM VIŠE SNAGE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. veljače 2013. - 12:46
Autor: 

Papa Benedikt XVI odstupit će 28. veljače, a to je, prema pisanju austrijske novinske agencije APA sam objavio u ponedjeljak u Rimu tijekom proglašenja blaženim dvojice talijanskih mučenika.
Papa Benedikt XVI rođen je 16. travnja 1927. u Njemačkoj a za Papu je izabran nakon smrti Ivana Pavla II 19. travnja 2005.
APA piše da je u povijesti katoličke crkve do sada samo jedan papa odstupio i to papa Celestin V koji je izabran 1294. godine. On je odstupio samo nekoliko mjeseci nakon što je izabran, a njegov nasljednik Bonifaz VIII dao ga je zatvoriti.

Vatikan je objavio kako bi odluka pape Benedikta XVI mogla značiti da će mjesto pape biti upražnjeno do izbora novog odnosno da započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante).
Strane agencije prenose da je papa kazao kako je potpuno svjestan težine svoje odluke ali da odlazi svojom voljom te da zbog svojih godina nije u stanju više obavljati tu službu.
Radio Vatikan objavio je cijeli tekst Papine deklaracije. Papa u svojoj Deklaraciji navodi:
"Draga braćo,
pozvao sam vas na ovaj Konzistorij, ne samo zbog kanonizacije nego da vam priopćim odluku od velike važnosti za život Crkve. Nakon što sam nebrojeno puta preispitivao svoju savjest pred Bogom, došao sam do zaključka da moja snaga, zbog odmaklih godina, nije više odgovarajuća tome da budem Petrov nasljednik. Svjestan sam da ta dužnost mora biti obavljana ne samo riječima i djelima, nego i molitvom i trpljenjem. Za ovu dužnost važni su i um i tijelo ,ali i snaga koja me u posljednjih nekoliko mjeseci napušta do razine da sam morao priznati da više ne mogu u punoj snazi odgovarajuće ispunjavati svoj zadatak koji mi je povjeren. Iz ovog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog poteza, potpuno slobodan objavljujem da se odričem mjesta rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, dužnosti koje su mi kardinali povjerili 19. travnja 2005. godine.
28. veljače 2013. u 20 sati, rimsko more, more Svetog Petra bit će prazno i konklava treba izabrati novog vrhovnog poglavara Katoličke crkve.
Drago braćo,
zahvaljujem vam iskreno na ljubavi i vašem radu kojim ste me podržavali i tražim oprost za sve svoje propuste. Želim također naglasiti da ću nastaviti predano služiti Svetoj Crkvi kroz život posvećen molitvi", stoji u Papinoj deklaraciji.