MINI SOLARNA ELEKTRANA U PORTU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. veljače 2013. - 10:39
Autor: 

Projekat sopstvene solarne mini elektrane jedna je od inovacija koja je realiziran u Porto Montenegru. Na najprometnijem dijelu Porta postavljeno je osam solarnih panela ukupne snage dva kilovata koja će prozvoditi oko tri tisuće kilovat sati električne energije na godišnjem nivou. Uskoro će biti postavljen i displej koji će posjetiteljima pružati informacije o trenutnoj i ukupnoj proizvodnji elektične energije dobijene solarnim putem.
Električna energija dobijena iz solarne elektrane zbog neriješene zakonske regulative neće biti distribuirana u elektroenergetski sistem Porta Montenegra, kazala je za naš radio Marija Jovanović Vojinović izvršni direktor podgoričke kompanije d.o.o „Neovoltaic" koja je instalirala mini elektranu.

"Mini solarna elektrana je za sada edukativnog karaktera i biće mjesto okupljanja i edukacije školaraca osnovne i srednje škole kao i svih posjetitelja marine. Želimo da kao kompanija pokažemo da ulažemo u edukaciju ne samo zaštite životne sredine već i korištenja obnovljivih izvora energije.
Osim ovog projekta, proteklih dana uspostavili smo i mali reciklažni centar u marini gdje će posade sa jahti ostavljati otpadni materijal koji će se odmah reciklirati - kazao je za naš radio Danilo Kalezić PR manager Porta Montenegra