PROJEKAT MONTESOL

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 16. srpnja 2011. - 9:34
Autor: 

Tema emisije "Eko zeleno plava Boka" bila je solarna energija kao vid alternativnog izvora energije kojeg imamo u izobilju. Potpisivanjem Sporazuma o suradnji Ministarstva ekonomije sa izabranim bankama, kao i uručivanjem certifikata za autorizirane instalatere solarnih sistema protekle sedmice zvanično je počeo projekt MONTESOL u sklopu kojeg će domaćinstva putem beskamatnih kredita na do sedam godina moći da kupe solarne sisteme za zagrijavanje vode, što će omogućiti značajne uštede u potrošnji električne energije. Ovaj projekt ima za cilj razvoj dinamičnog i održivog tržišnog sistema za obnovljive izvore energije (OIE) u Crnoj Gori, a sve u cilju poboljšanja životnih standarda građana i smanjenja negativnih efekata klimatskih promjena. Za potrebe MONTESOL projekta predviđena su sredstva u visini od 1 milijun USD koja su predviđena za implementaciju i subvencioniranje kamatne stope " rekao je ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti, naglašavajući da ovaj projekt ima izuzetan značaj za budućnost Crne Gore jer sublimira dvije važne komponente – čuvanje energije i razvoj novih izvora energije.

Povoljnosti koje MONTESOL nudi su značajne. Prije svega, Ministarstvo ekonomije subvencionira kamatnu stopu od nula odsto, čime se smanjuju financijski troškovi ovih kredita i značajno rasterećuje budžet građana. Pojedinačni krediti su na tri, pet i sedam godina u iznosima od 1350 eura, 1800 eura i 2250 eura i isplaćivat će se u mjesečnim, beskamatnim anuitetima od oko 20 eura na kredite od sedam godina pa do maksimalnih 50 eura na kredite od tri godine. To za krajnjeg potrošača, domaćinstva u Crnoj Gori, u praksi znači pojednostavljenje procedura i administativnih kanala u cilju olakšavanja, efikasnosti i ubrzanja procedure odobravanja i isplate kredita za solarne kolektore, uključujući i smanjenje naknada za obrade kredita.
O značaju projekta govori i činjenica da je udio potrošnje električne energije koja se troši radi grijanja u domaćinstvima preko 60 odsto a prosječno domaćinstvo u Crnoj Gori koristi električnu energiju u cilju pripremanja tople vode. Ukupna ušteda u potrošnji električne energije ugradnjom solarnih kolektora se procjenjuje na oko 2000kWh a uštede su još veće kada je povećana potražnja za toplom vodom. Za više informacija posjetite portal www.energetska-efikasnost.me.
Audio: Dragica Sekulić, pomoćnik Ministra ekonomije za energetsku efikasnost

Audio: Vojislav Delić-predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore