SVJETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 05. ožujka 2013. - 10:57
Autor: 

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan energetske efikasnosti.
Svjetski dan energetske efikasnosti je prilika da se građani, na krajnje jednostavan način, informišu o energetskoj efikasnosti, o načinima na koje mogu racionalno da koriste energiju, kako da primjene energetsku efikasnost u svom svakodnevnom životu, kao i o projektima koje realizuje Ministarstvo ekonomije, a tiču se energetske efikasnosti.

Energetska efikasnost podrazumijeva smanjenje gubitka energije bez narušavanja konfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti i može se realizovati kako u oblasti proizvodnje, tako i u oblasti potrošnje enegrije. Svako od nas, potrošnju energije može svesti na najmanju moguću mjeru, ne umanjujući svoj standard, i pri tom uštedjeti novac. Primjenom savremenih tehnologija edukacijom, podizanjem svijesti moguće je ostvariti racionalno upravljanje energetskim resursima, odnosno, moguće je znatno smanjiti godišnje finansijske izdatke.
Sajam energetske efikasnosti, koji Ministarstvo ekonomije organizira kako bi ukazalo na značaj racionalne potrošnje energije, otvoren je u Delta sitiju - Podgorica. Na sajmu koji je u toku između ostalog promovisan je projekat beskamatnih kredita za solarne kolektore za domaćinstva, kompanije "Montesol", a značajan dio manifestacije posvećen je i učenicima osnovnih škola.
U povodu Svjetskog dana energetske efikasnosti gost emisije Radio Dux-a "Eko zelenao plava Boka" bila je Biljana Gligorić iz NVO "Expeditio".

Audio: Biljana Gligorić - Expeditio