Obilježen Dan energetske efikasnosti u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. ožujka 2018. - 8:38
Autor: 

Općina Tivat već tradicionalno obilježava 5. 3. - Dan energetske efikasnosti. Ovim su povodom građanima Tivta jučer  ispred zgrade Općine  dijeljene LED sijalice. Uslijedila je radionica za učenike osnovnih  škola. Djeca petih razreda Osnovne škole  „Drago Milović“ su imala priliku da odgledaju edukativni film „Tata štediša“ i na taj način kroz slikovit prikaz nauče o novim vidovima štednje energije u domaćinstvu. Projekcija filma upriličena je u općinskoj multimedijalnoj dvorani.

Nakon filma djeca su sudjelovala  u kvizu koji je za njih pripremio Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, i pokazala zavidno poznavanje oblasti energetske efikasnosti. „Poseban utisak na mene su ostavila djeca koja su i nakon kviza imala potrebu sa prisutnima podijeliti svoja znanja. Pojedini učenici su na licu mjesta crtali svoje šeme zagrijavanja vode u domaćinstvima. Zadovoljna sam održanim aktivnostima, ponajviše jer se pokazalo da u najmlađima za sigurno leži najveći potencijal budućih inovatora i elektroinženjera“, kazala je ovim povodom sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Općini Tivat, Tatjana Jelić.

Djeci su podijeljeni prigodni darovi : edukativni materijal,  energetski efikasne sijalice i kućni uređaji za mjerenje potrošnje energije. Današnjoj radionici prethodili su „časovi energetske efikasnosti“, koji su proteklog tjedna održani u Osnovnoj školi  „Drago Milović“. U Sekretarijatu planiraju i posebnu edukativni posjet Termoelektrani „Pljevlja“ i Vjetroparku „Krnovo“, za grupu djece koja su pohađala satove  i prisustvovala radionici. „Biće ovo prilika da djecu upoznamo sa „prljavom“ i „čistom“ energijom“, dodaju iz Sekretarijata.

Pozitivne prakse primjenjuju se i u zgradi lokalne uprave. U proteklom periodu u zgradi Općine Tivat, postojeće sijalice zamijenjene su novim LED sijalicama. Promijenjeno je ukupno njih 134.  Instalirane su LED sijalice snage 30W sa znatno boljim intenzitetom osvijetljenosti. Ova promjena dovest će do značajne uštede u potrošnji električne energije, a očekuje se i da nove sijalice budu znatno dužeg vijeka trajanja. Ovaj primjer mjere energetske efikasnosti ispunjava oba cilja – uštedu energije i poboljšanje komfora.

Za danas  je planirana  Konferencija na temu energetske efikasnosti koju će otvoriti predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević.