MIHALIČEK: UGLJEN JE KOTORSKI ZALIV DOŽIVLJAVAO KAO JEDINSTVENI ENTERIJER

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. ožujka 2013. - 10:31
Autor: 

U organizaciji Saveza arhitekata Crne Gore i Javne ustanove Muzeji - Kotor, u četvrtak je u Galeriji solidarnosti - palača Pima, otvorena izložba "Akademik Zlatko Ugljen – retrospektiva stvaralaštva".
Arhitektonski stvaralački opus i izložbu koja je nastala u povodu 50-godišnjice Ugljenovog univerzalnog stvaralaštva predstavio je predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore Nebojiša Adžić.
Otvarajući izložbu arhitekta Zoran Mihaliček podsjetio na brojne domaće i međunarodne nagrade koje je Zlatko Ugljen osvojio projektujući brojne objekte među kojima je i hotel „Fjord" u Kotoru, „Ruža" u Mostaru, „Bregava" Stolac, „Jahorina" „Vučko", „Kalnik", Bijela džamija u Visokom.

Veliki broj njegovih arhitektonskih građevina nestao je ili je oštećen u ratnom vihoru.
Predstavljajući svog profesora Mihaliček je citirao pjesnika Mila Stojića koji je svojervremeno u pismu Ugljenu napisao.
„Gledajući u našu razorenu zemlju često pomišljam na Vas, nemate razloga za tugu jer znate da ruka tvorca uvjek ide jedan potez ispred ruke rušitelja, inače naš svijet nebi bio moguć. Pišući ove redove sjedim pored prozora kroz koji se vidi hotel „Fjord" koji godinama umire pred mojim očima ispunjavjući me tugom i rezignacijom. Predugo traje muk".
Zlatko Ugljen je rođen u Mostaru, 1929. Radio je kao redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Jedan je od autoriteta u arhitekturi XX. stoljeća, na prostoru bivše Jugoslavije. Dobitnik prestižne Borbine nagrade i nagrade Age Kana.
Akademik Zlatko Ugljen je kao arhitekta i dizajner ostvario veliki broj modernih i postmodernih objekata javne i sakralne namjene, koja su obilježila arhitektonsku-umjetničku misao rukovođenu „traganjem za duhom mjesta i duhom vremena".
Audio: Arh. Zoran Mihaliček

Audio: Predsjednik arh. CG Nebojiša Adžić