PAPA FRANJO PROSLAVIO SVOJU INAUGURALNU MISU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. ožujka 2013. - 12:04
Autor: 

Papa Franjo proslavio jedanas svoju inauguralnu misu na Trgu svetog Petra u Vatikanu, u nazočnosti vjerskih i političkih čelnika iz čitavog svijeta te mnogobrojnih okupljenih vjernika, čime je formalno počeo svoj pontifikat, prenose agencije.
Početak pontifikata novoga Pape, koji je od izbora prošli tjedan svojom osobnom skromnošću i propovjedanjem milosrđa stekao nepodjeljene simpatije, potaknuo je nove nade u obnovu skandalima pogođene Katoličke crkve.

U kratkoj propovjedi tijekom mise papa Franjo ponovno je naglasio svoju predanost siromašnima i potlačenima. "Prava moć nekog pape je u poniznom, konkretnom služenju", rekao je pozvavši redovnike da se "ne boje nježnosti". Novi argentinski Papa ocijenio je da je dužnost pape "raširiti ruke i nježno zagrliti cijelo čovječanstvo, posebice najslabije, najsiromašnije i najmanje. Ne smijemo se bojati dobrote, kao ni nježnosti", istaknuo je Papa u propovijedi, prenosi AFP.
Vatikanski analitičari navode da je novi Papa poslao dodatne signale promjene izabravši jednostavniju liturgiju od svog prethodnika pape u miru Benedikta XVI. Svečanu inauguralnu misu papa Franjo skratio je na nešto više od jedan sat, dok je inauguralna misa pape Benedikta 2005. godine trajala tri sata.
Na početku inauguralne mise papa Franjo primio je simbole papinske moći. Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran stavio je preko njegovih leđa palij, a potom mu je dekan Kardinalskog zbora talijanski kardinal Angelo Sodano na lijevu ruku stavio ribarski prsten.
Papa je u propovjedi uputio poziv "gospodarskim, političkim i društvenim čelnicima da ne dozvole da znakovi uništenja i smrti prate kretanje našeg svijeta" i naglasio da "svi moraju poštivati sva Božja stvorenja i prirodni okoliš".
"Sve je povjereno na čuvanje čovjeku. Kada je čovjek nesavjestan, kada ne brinemo za druga bića i za braću, vlada uništenje", rekao je papa Franjo.
Na središnjem vatikanskom trgu i okolnim ulicama okupilo se po sunčanom vremenu oko milijun ljudi, što je najveće okupljanje u Rimu od svečanosti beatifikacije pokojnog pape Ivana Pavla II. 1. svibnja 2011. kojoj je nazočilo 1,5 milijuna ljudi, prenosi Reuters.
Misi ispred bazilike Sv. Petra nazočila su u prvim redovima i 132 strana izaslanstva - među njima su uz hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića bili brojni čelnici država i vlada iz cijeloga svijeta, te dužnosnici najvećih svjetskih religija.
Među njima je bio i ekumenski patrijarh Bartolomej, što je prvi puta da duhovni vođa Pravoslavne crkve nazoči inauguracijskoj misi nekog pape od velikog crkvenog raskola 1054. godine. Papa Franjo proslavio svoju inauguralnu misu
Uz sirene i helikoptere, središte Rima i okolica Vatikana izgledali su kao pod opsadom. Bilo je raspoređeno više od 3000 pripadnika snaga reda, od kojih su brojni u civilu.
Papa Franjo je stigao uoči mise na Trg svetog Petra u bijeloj odori i pelerini iste boje u otvorenom papamobilu, gdje je stajao i smiješeći se pozdravljao okupljene koji su nosili zastave iz cijelog svijeta. Više katoličkih organizacija na Trgu svetog Petra rasporedilo je svoje transparente.
/Hina/