GREENPEACE PODUPIRE MALE EUROPSKE RIBARE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. ožujka 2013. - 14:19
Autor: 

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise započeo je u Constanti u Rumunjskoj turneju davanja potpore europskim malim ribarima, koji love na održiv način, u trenutku dok pregovori o reformi europske Zajedničke ribarske politike (CFP) ulaze u završnu fazu, priopćio je hrvatski ogranak Greenpeacea.
Greenpeace smatra kako je CFP desetljećima naklonjen industrijskom ribarstvu, koje ugrožava budućnost ribe i naših mora pa, kako navodi, zbog toga posljedice trpe priobalne zajednice koje ovise o ribarstvu. Ističe kako se šezdeset posto europskih ribljih vrsta prekomjerno izlovljava i ne uspijeva se obnoviti te ocjenjuje kako je Europsko industrijsko ribarstvo toliko moćno da je u stanju izloviti dva ili tri puta više ribe od onoga što se u moru može obnoviti.

Podsjeća i kako imamo male ribare koji love održivo i odgovorno te poziva na promjenu smjera europske politike ribarstva i osiguranje budućnosti ribe i ribara. Greenpeace smatra kako bi se europske vlade trebale ugledati na Europski parlament i dovesti u ravnotežu veličinu ribarske flote s količinom ribe u moru.
"Najprije bi trebale krenuti s uklanjanjem brodova koji čine najveću štetu okolišu a istodobno priobalnim sredinama nude najmanji broj radnih mjesta", ističe se i dodaje kako vlade trebaju poduprijeti ribare koji love na održiv način i čuvaju brojna radna mjesta.
Na putovanju Arctic Sunrise će posjetiti devet zemalja (Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Španjolsku, Francusku i UK), a Greenpeace će skupljati potpise na brodovima od papira (https://myboat.gp/hr/) u znak potpore ribarstvu niskoga utjecaja na okoliš, te pozvati europske ministre da takvim ribarima daju prednost u pristupu lovištima.
Navodi se i kako će ribari putovati na Arctic Sunriseu noseći iz zemlje u zemlju svjetiljku, simbol zajedničke borbe za zdrava europska mora.
Arctic Sunrise boravit će u Rijeci od 14. do 16. travnja, a građani će ga moći posjetiti te pogledati izložbu fotografija o europskim malim ribarima.
U Hrvatskoj je nedavno osnovana Koordinaciju malih ribara Republike Hrvatske, a priobalno ribarstvo zapošljava više od 10.000 ljudi.