POČELO OBILJEŽAVANJE JUBILEJA ŠKOLSKOG BRODA "JADRAN"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 21. ožujka 2013. - 19:46
Autor: 

Ministarstvo odbrane i Mornarice Vojske Cre Gore danas su otvaranjem izložbe fotografija, dokumenata i predmeta sa broda u zgradi Općine Tivat, započeli proslavu velikog jubileja – 80-te godišnjice službe školskog broda MCCG, jedrenjaka „Jadran". Ovaj svojevrsni pokretni spomenik tehničke kulture i pomorske tradicije južnoslovenskih naroda, za sobom ima burnu i bogatu istoriju svojevrsne „škole pod jedrima" na kojoj su odgajane čitave generacije mladih oficira ratnem a u novije vrijeme i trgovačke mornarice.
Autor postavke izložbe koju je juče posjetio veliki broj Tivćana, je Goran Grković, umjetnik iz Bara i zaljubljenik u jedrenjak „Jadran", a publika je kroz pedesetak upečatljivih fotografija mogla vidjeti tri glavna perioda u životu „Jadrana" – službu u Kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji, odnosno posljednjih godina u Crnoj Gori.

„Od „Jadrana" se i danas traži da sjaji i izgleda bolje, traži se više mladih monara, podoficira i oficira da mu bolje služe, traži se više morskih milja pod njegovom kobilicom, traži se prilika da mu jedra ne pune samo ovaj naš jugo i bura, već i mnogi vjetrovi drugih mora i zemalja i traži se od „Jadrana" da poslušno odgovori vremenu u kojem živi i da prihvati suvremena sredstva i opremu. Ovaj „starac u najboljim godinama" živi je kulturno-povjesni i tehničko-brodogradjevni spomenik, brod koji je kao malo koji drugi, preživio turbulentna dogadjanja u 20.vijeku na istočnoj obali Jadrana, a i dalje mladalačkom snagom vrši svoju misiju stručno-obrazovne i kulturne institucije. Neka su mu uvijek puna jedra, nek mu je posada spretna i okretna, neka svakog dana ima sve više poštovalaca i neka svake godine na svojoj palubi „Jadran" ima sve više djaka i studenata, željnih pomoračkih znanja i morskih putovanja."- kazao je, otvarajući izložbu, komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.
Podsjećajući na jedinstvenu vezu Tivta i „Jadrana" koja traje još od 16.srpnja 1933 kada je novoizgradjeni jedrenjak iz Njemačke stigao upravo u Tivat kao svoju prvu luku u domovini, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš je naglasio da je „Jadran" „ vjerovatno najveće pokreno materijalno dobro u Crnoj Gori".
„Potpuno smo posvećeni tome da jedrenjak „Jadran" i dalje boravi u Tivtu, da mu ovdje bude matična luka i da mu sve što mu je potrebno, obezbjedimo ovdje."- obećao je gradonačelnik. Komandant „Jadrana", poručnik bojnog broda Goran Pajović prethodno je na press konferenciji predstavio bogat program dešavanja kojima će tokom narednih mjeseci biti obilježen jubilej ovog jedinstvenog broda, a u koje je iz Ministarstvo odbrane i MCG, uključen niz institucija i pojedinaca koji vole i poštuju stari jedrenjak. Takoće biti izradjena prigodna poštanska marka, a već je u toku literatni i likovni konkurs „Jadran i mi" za učenike crnogorskih osnovnih škola uzrasta od šestog do devetog razreda. Nagradjeni na tom konkursu imaće priliku da borave na jedrenjaku tokom svibnja mjeseca kada će na „Jadranu" biti priredjena likovna kolonija i jednodnevno krstarenje brodom. Tada će se na brodu prirediti i donatorska večera a sav prihod namijenjen je izgradnji Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Tivtu. Tokom lipnja i srpnja na Pinima gdje je „Jadran" vezan, biće priredjena sportska takmičenja u tradicionalnim primorskim sportovima- bućanju, plivanju i potezanju konopa, a u kolovozu velika jedriličarska regata za koju su pozivi poslani većini zemalja članica Jadransko-jonske inicijative. Centralna proslava zakazana je za Dan broda 19.kolovoza kada je „Jadran" 1933 godine formalno upisan u Flotnu listu KrMJ, a tada će u Zbirnci pomorskog nasljedja Porto Montenegra biti otvorena posebna velika izložba posvećena „Jadranu".
„U toku je sakupljanje obimne dokumentarne, arhivske i istorijske gradje na čemu radi posebna komisija, jer je planirano da se krajem godine izda i nova monografija školskog broda „Jadran".- zaključio je Pajović.
S. Luković