VELIKIM KONCERTOM OBILJEŽEN DAN MUZIČKE ŠKOLE "VIDA MATJAN"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. ožujka 2013. - 11:01
Autor: 

U povodu 66 godina postojanja i dana Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" iz Kotora u crkvi svetog Duha u četvrtak je održano muzičko poetsko veče pod nazivom „Njegoš-200.godina svijetlosti".
Na početku koncerta brojnu publiku pozdavila direktorica Marina Dulović.

„Radom u više pravaca želimo unaprijediti i nastojati postići što bolje rezultate i profesiju muzičara vratiti mjestu kojem pripada. Iako je to u ovim turbulentnim vremenima sizifovski posao i težak zadatak, ja se nadam i vjerujem da ćemo uspjeti jer nas vodi drugačija misao, iskreno uvjerenje da ono što radimo je djelotvorno na jedan drugan način van okvira popularnih trendova i turbo folk populacije. Kao što je rekao Ivo Andrić, sa muzikom u sebi put izgleda i lakši i kraći. Dragi učenici i studenti, istrajte u svojoj namjeri da život posvetite muzici i muičkom pozivu i svoje sposobnosti posmatrajte kao pivilegiju. Iako novac pokreće cijeli svijet i materijalno zauzima preveliki značaj u životu svih nas, ostanite privrženi pravim vrijednostima"- kazala je direktorica Dulović.
U programu su nastupili zbor Srednje muzičke škole pod dirigentskom palicom Mihajla Lazarevića, zbor Muzičke akademije sa Cetinja dirigent, Aleksandra Knežević i recitatori učenici škole koji su izveli dvije skladbe inspirisane Njegošem.
Prvu skladbu, kompoziciju "Bješe oblak", po tekstu "Gorskog vijenca" za koju je muziku napisao kompozitor Kojanov Pašćan, izveo je ženski zbor a dirigovao je profesor Mihajlo Lazarević. Drugu skladbu izveo je mješoviti zbor i instrumentalni sastav, po tekstu "Pisama Petra Petrovića Njegoša Vuku Karadžiću". Glazbu je napisao kompozitor Vojin Komadina.
Veče poetsko muzičkog predstavljanja bilo je posvećeno Petru Petroviću Njegošu i obilježavanju dva stoljeća od njegovog rođenja, veličini, koji je skoro samouk dosegnuo najveće visine duhovnosti.