INTERVJU: MINISTRICA U VLADI CG MARIJA VUČINOVIĆ

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 11. travnja 2013. - 12:59
Autor: 

Prvih 100 dana Vlade Crne Gore te nedavni predsjednički izbori povod su da u današnjoj emisiji Tragom Hrvata Boke i događaja gošća bude ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović.
Intervju s ministricom Vučinović prenosimo u cijelosti

Radio Dux: Možete li se osvrnuti na 100 dana Vlade Crne Gore, što je učinjeno, a što tek treba učiniti?
Vučinović: Na početku mandata nove Vlade premijer je u Skupštini obrazložio svoj plan o radu u naredne četiri godine s konkretnim zadacima. U opširnom ekspozeu osvrnuo se na ekonomsku krizu koja je prisutna u svijetu, a i kod nas se osjećaju njeni efekti. Ako se osvrnemo na prvih 100 dana rada Vlade mogu kazati kako su se predviđeni zadaci počeli i ostvarivati, stavljajući akcent na mjere štednje u svim oblastima. Rezultati na tim poljima su pomalo vidljivi, a ako me pitate što tek treba učiniti osnovni zadatak u naredne četiri godine je dovesti što više investitora na ovo područje kako bi na taj način dali dodatni impuls u jačanju ekonomije Crne Gore.
Radio Dux: U kojoj mjeri ste zadovoljni svojim angažmanom na mjestu ministrice bez portfelja u Vladi Crne Gore u proteklom vremenu?
Vučinović: Mjesto ministrice bez portfelja u Vladi donosi i svoje obveze i zadatke. Najprije želim istaći da smo mi stranka koja je po prvi put dobila tako visoko mjesto u Vladi Crne Gore. To je jedan od razloga zbog kojeg nismo uzeli jedan resor u ministarstvo, već ja pokrivam to mjesto kako bih bila u prilici upoznati se s radom sa svim ministarstvima u Vladi, i tako stekla iskustvo i znanje da nakon sljedećih izbora preuzmemo i jedno resorno ministarstvo u Vladi Crne Gore. Inače je praksa da ,,male" stranke u radu Vlade krenu s pozicije ministra bez portfelja, što se pokazalo kao dobro iskustvo.
Radio Dux: Kako dijelite odgovornost, pojedinačnu unutar ministarstava i kolektivnu kao Vlada, za dobrobit građana Crne Gore, odnosno kako posao ministrice izgleda iznutra?
Vučinović: Kao ministrica bez portfelja odgovorna sam za više Vladinih komisija. Vodim Komisiju za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Aktivno sudjelujem u komisijama za politička pitanja, a kada su zajedničke točke i u komisiji za ekonomska pitanja. Obvezno prisustvujem i na sjednicama Vlade, uz aktivno sudjelovanje.
Radio Dux: Kolika je vjerojatnost da se za vrijeme Vašeg mandata formira jedinstvena Gorska služba za spašavanje?
Vučinović: Koliko je meni poznato Gorska služba za spašavanje je formirana i ona aktivno djeluje. Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda za koju sam odgovorna rješava pojedinačne slučajeve nastalih šteta uzrokovanih požarima, poplavama, klizištima i slično.
Radio Dux: Zbog kojih razloga Hrvatska građanska inicijativa ne participira u lokalnoj vlasti u Tivtu kako je to bilo prije kada je u Općini Tivat imala svoga predstavnika?
Vučinović: Kao što znamo na zadnjim lokalnim izborima, od travnja prošle godine, HGI je ostvarila bolji rezultat nego što je to bilo na prethodnim lokalnim izborima, tj. jedan odbornički mandat više. Shodno izbornom rezultatu tražili smo minimum za stvaranje čvrste koalicijske vlasti u Tivtu. To je podrazumijevalo ostanak dotadašnjeg potpredsjednika Općine i jedno direktorsko mjesto javnih ustanova ili sekretara sekretarijata u Općini Tivat. Međutim, kako se vlast mogla formirati i bez nas, a nije bilo sluha za ostvarivanje naših opravdanih zahtjeva opredijelili smo se za opozicijsko djelovanje. Naravno, i dalje će nam primami interes – grad – biti na prvom mjestu.
Radio Dux: Možete li izraziti svoj odnos prema pojavi stranačkog zapošljavanja?
Vučinović: Moramo razlučiti dva pojma. Prvi je u potpunosti legalan. On se zasniva na zauzimanju političkih funkcionerskih mjesta, dogovorenih na osnovu izbornih rezultata. Što se tiče zapošljavanja preko konkursa apsolutno podržavam princip da moraju biti primljeni kandidati na osnovu propisanih konkursnih zahtjeva. Iza ove izjave odgovorno stojim i kao ministrica i kao predsjednica stranke.
Radio Dux: Izborivši mandate u parlamentarnoj i izvršnoj vlasti, HGI je ostvarila izniman uspjeh. Kakvu će to korist donijeti Hrvatima kao nacionalnoj manjini u Crnoj Gori, a kakvu korist će to donijeti samoj stranci?
Vučinović: Složit ću se s Vama da je to izniman uspjeh za HGI, jer smo po prvi puta u Skupštini, dobili, ispred autentične hrvatske stranke u Crnoj Gori, parlamentarnu zastupnicu i ministricu u Vladi Crne Gore, zbog čega bi svaki Hrvat u Crnoj Gori trebao biti ponosan. Ne treba zaboraviti da smo bili zastupljeni u Skupštini od osamostaljenja države, ali na koalicijskoj listi DPS-a. Sada smo po prvi put samostalno osvojili mjesto parlamentarnog zastupnika što ujedno omogućava aktivnije sudjelovanje u skupštinskom radu. Ovim položajem Hrvati u Crnoj Gori dokazuju da su sposobni slobodno politički djelovati i svojim prepoznatljivim radom ostvarivati značajne rezultate, a HGI, kao njihov reprezentant će slijediti i dalje svoje programsko opredjeljenje za očuvanje identiteta, kao i za opće dobro svih građana.
Radio Dux: Ima li Hrvatska građanska inicijativa ideje i planove kako zaštititi materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvata u Crnoj Gori pred ulazak u Europsku uniju?
Vučinović: Hrvatska građanska inicijativa aktivno podržava već započete aktivnosti na zaštiti nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori, kako što su Fašinada, Bokeljska mornarica, dobrotska čipka, itd. Takva nastojanja i podršku ovim idejama prepoznajem i kod Ministra kulture u Vladi Crne Gore, a koji će za realiziranje ovih projekata imati našu apsolutnu potporu.
Radio Dux: Otkuda uvredljive poruke na stranačkim prostorijama HGI-a u Tivtu?
Vučinović: Uvredljive poruke na našim stranačkim prostorijama samo su potvrda da još uvijek postoje ostaci nacionalne netrpeljivosti. Međutim moram istaći da smo brzom reakcijom policije dobili informaciju da se vinovnik tih događaja pronašao i da se radi o jednoj mladoj izmanipuliranoj osobi. Ostat ćemo dosljedni pri stavu da se takve osobe procesuiraju i adekvatno kazne. Međutim, svojim političkim djelovanjem i dalje ćemo raditi na stvaranju ambijenta suživota i tolerancije.
Radio Dux: Zbog kojih ste razloga na predsjedničkim izborima podržali Filipa Vujanovića?
Vučinović: U gospodinu Vujanoviću prvenstveno smo prepoznali predsjedničkog kandidata koji je do sada kao predsjednik Crne Gore uvažavao manjine, koji je izgradio dobre odnose s našom matičnom državom Republikom Hrvatskom, i kao što sam rekla na jednom od predizbornih skupova, za primjer u regiji. U konačnici, on je kandidat DPS-a s kojim smo u koaliciji na državnom nivou.
Radio Dux: Kako komentirate činjenicu da se na posljednjem popisu stanovništva Hrvatima izjasnilo manje od jedan posto stanovništva Crne Gore, mislite li da je to i realno tako?
Vučinović: Ne mislim da je realno tako. Mislim da je posljednji popis pokazao jedan vid tihe asimilacije, na način što su se i ovaj puta mnogi građani izjasnili kao Bokelji među kojima mi vidimo izvjestan broj Hrvata. To govorim za područje u kojima Hrvata ima brojčano najviše, to je područje Boke kotorske. Radit ćemo na tome da se ljudi oslobode od autocenzure od upotrebe svog etnonima. Želimo svojim političkim djelovanjem postići da se Hrvati slobodno izjasne u nacionalnom smislu, a to je uostalom i jedan od programskih ciljeva naše političke stranke. Vjerujemo da će se to na narednom popisu i brojčano pokazati.
Audio: Tragom Hrvata Boke i događaja 11. travnja 2013.