U POVODU 65. GODINA JK „LAHOR“ IZLOŽBA I REGATA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. travnja 2013. - 8:29
Autor: 

Povodom 65 godina postojanja, Jedriličarskog kluba „Lahor" u subotu je održana „Kotrska bonacijerska regate krstaša" u kotorskom zalivu i otvorena izložba fotografija o povjesti kluba u galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković" u Kotoru.
Brojne jedriličare goste i zvanice pozdravio je sekretar kluba Haris Husić, dok je o povjesti kluba „Lahor" i brojnim uspjesima govorio Stefan Đukanović, član uprave.

„Jedriličarski klub u našem gradu formiran je daleke 1947. godine pod nazivom Pomorsko brodarsko društvo „Lahor". Sa tri pomorsko brodarska društva iz Boke i kajakaškim klubovima sa sjevera Crne Gore formiran je Pomorsko brodarski savez Crne Gore sa sjedištem u Kotoru. Prve prostorije kluba bile su u vili „Dalmacija", a škver na mjestu današnjeg ljetnjeg bazena VK Primorac. Klub se 1952. godine seli u Dobrotu na Veliko mulo - Sv. Matija.
Klub je u svojih 65.godina postojanja osvajao brojne nagrade na raznim regatma, organizirao škole jedrenja, regate, obnavljao svoju flotu, suočavao se sa raznim problemima, ali je uspio opstati. Jedriličarski klub „Lahor" je od 2002. godine ustanovio još jednu regatu vezanu za povjest pomorstva i običaja u Boki Kotorskoj „Fašinada Kup", koji se održava u Perastu.
Od 2002. godine koja je na neki način bila prekretnica Jedrličarski klub „Lahor" bilježi veliki napredak koji se ogleda u obnavljanju flote novim jedrilicama u svim klasama i pristupanjem velikog broja mladih jedriličara.
Nakon otvaranja izložbe dodijeljena su priznanja najboljima na Kotorskoj bonacijerskoj regati krstaša koja je održana danas u kotorskom zalivu.
Treće mjesto svojila je jedrilica „Ćita" sa skiperom Nikolom Prušom, drugo mjesto pripalo je jedrilici „Mašulja" sa skiperom Dejanom Golubovićem, dok je pobjednik regate brod „Mister Tromb" sa skiperom Zoranom Nikolićem.
Nagrada za najbrži brod regate pripala je jedrilici „Mister Tromb" sa skiperom Zoranom Nikolićem.