GLAGOLJICA U ARHIVIMA JE DOKAZ O VREMENU O KOJEM MALO ZNAMO

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. travnja 2013. - 10:45
Autor: 

„U potrazi da sačuvamo od zaborava običaje ovog kraja, stare dokumente, govor ovog kraja, istraživajući loze Rajičević i Tomičić kao najstarijih obiteljskih potomaka ljudi koji su živjeli na ovim prostorima, u matičnim knjigama rođenih u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi pronašli smo izuzetno vrijedne dokumente, među kojima je spis koji je pisan na uglatoj hrvatskoj glagoljici. Dokument ukazuje da su naši svećenici pisali uglavnom ovim pismom. U dokumentu iz 1755. godine pronašao sam ukaz koji je don Jujaj Penezić lokalni svećenik sve tri matice umrlih rodjenih i vjenčanih pisao glagoljicom" - kazao je za naš radio Dragan Rajičević.

Koristeći ova otkrića i dokumente autor knjige „Prilog povjesti Hrvata Gornje i Donje Lastve" Đuro Vidmarović u svojoj knjizi je napiso „O crkvi u Boki kotorskoj, odnosno Gornjoj i Donjoj Lastvi, kao neodvojivome dijelu hrvatskog jadranskog uljudbenog kruga, svjedoči izuzetno vrijedno otkriće u arhivi župne crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi. Riječ je o vođenju knjiga umrlih, knjiga krštenih i knjiga vijenčanih na glagoljskom pismu, odnosno na uglatoj glagoljici koja je bila tipična za hrvatsku redakciju ovog pisma.
Glagoljica je uz troprutasti pleter i benediktanske samostane jedna od najvažnijih oznaka hrvatskog kulturnog identiteta. Zbog toga je nalaz u Lastvi vrlo vrijedan"

Audio: Dragan Rajičević