PREDSTAVLJEN IPA PROJEKAT „BAŠTINA - POKRETAČ RAZVOJA“

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 22. travnja 2013. - 15:21
Autor: 

„Baština –pokretač razvoja" naziv je novog projekta prekogranične saradnje Boke Kotorske i Dubrovačko-neretvanske županije, a koji je danas predstavljen u Tivtu.
Projekat koji se finansira iz IPA predpristupnih fondova EU, trajaće 23 mjeseca, a ukupne je vrijiednosti 554.983 eura od čega će crnogorskoj strani pripasti 293.945, a partnerima sa hrvatske strane 261.038 eura.

Vodeći partneri u projektu su Općina Tivat sa naše, odnosno Zavod za prostorno uredjenje Dubrovačko-neretvanske županije sa hrvatske strane, dok su partneri NVO „Expeditio" iz Kotora i Kulturno-zavičjano društvo „Napredak" iz Gornje Lastve sa crnogorske, odnosno Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije „Dunea" i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području te županije, sa hrvatske strane.
„Opšti cilj projekta je doprinos uspostavljenju saradnje izmedju institucija nadležnih za zaštitu prirodne i kulturne baštine u Hrvatskoj i Crnoj Gori kroz implementaciju zajedničkih programa,edukaciju, prenošenje znanja i aktivnosti na podizanju nivoa svijesti u javnosti o vrijednosti kulturno-prirodne baštine kao pokretača daljeg ekonomskog razvoja oba ova područja."- kazao je, pozdravljajući brojne okupljene goste iz Crne Gore i Hrvatske, savjetnik za medjunarodne odnose tivatskog gradonačelnika Petar Vujović. Sekretarka za zaštitu životne sredine i uredjenje prostora Općine Tivat Tatjana Jelić naglasila je da se Tivat, prostorno namjanja općina u Crnoj Gori sa svega 46 kilometara kvadratnih ukupne površine, suočava sa „značajnim izazovima velikog pritiska na prostor koje pokušavamo da izbalansiramo sa potrebom očuvanja prirodnih resursa".
„Prostor se na žalost, doživljava kao resurs isključivo za izgradnju, ali mi ćemo nastojati da kroz ovaj projekat dokažemo da to ne mora biti samo tako već da predstavimo nove modele ekonomske valorizacije prostora. Postoji ipak nešto vrijedno u tom zelenilu, u toj vodi, u tom čistom vazduhu, a ne samo u kućama i izgradnji."- kazala je Jelić dodajući da jedna trećina povrine Općine Tivat već ima status zaštićenih područja prirode, a da je osnovni cilj novog projekat sa naše strane, da se stvore uslovi za proglašenje brda Vrmac iznad Tivta za zaštićeni park prirode. O vrijednostima Vrmca govorila je arhitekta Marija Nikolić iz KZD „Napredak" ističući da je taj predivan prostor „prirodni ventil i kontrast preizgradjenoj obali", dok je o sličnim prirodno-kulturološkim vrijednostima dubrovačkog zaledja govorila Marina Oreb, direktorica Zavoda za prostorno uredjenje Dubrovačko-neretvanske županije.
„Naša županija se uključila u više IPA projekata EU, a medju njima su nam najznačajniji oni koji podrazumijevaju saradnju sa prekograničnim područjima u susjednim državama. Zajedničke su im vrijedne kulturne i prirodne posebnosti, ali i mnogi slični problemi sa kojima se suočavamo u njihovoj zaštiti. Ne učinimo li nešto konkretno na planu zaštite ove baštine i promovisanju održivog razvoja, generacije koje dolaze sa pravom će nas prozivati i podsjećati na taj propust. Ovaj projekat doprinijeće zaštiti i valorizaciji kulturnog pejsaža kao najvrijednijeg resursa ovih područja."- podvukla je Oreb.
Aleksandra Kapetanović iz „Expeditia" naglasila je da će se tokom trajanja projekta organizovati brojne edukativne i aktivnosti saradnje stručnjaka sa obje strane granice, razmijeniti iskustva sa sličnim područjima u Francuskoj gdje je kulturno-prirodna baština već zaštićena i valorizovana na najbolji mogući način, te sprovesti niz manifestacija sa ciljem unapredjenja informisanosti i opšteg nivoa svijesti javnosti u Boki i dubrovačkom regionu, o potrebi očuvanja i zaštite prebogate kulturno-prirodne baštine ovog područja.
Siniša Luković