GOSTI IZ BUZETA POSJETILI TIVAT

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. travnja 2013. - 10:27
Autor: 

Delegacija Udruge antifašista i Društva „Josip Broz Tito" iz hrvatskog grada Buzeta, posjetila je minulog vikenda Tivat gdje im je domaćin bila NVO „Generalni konzulat SFRJ". Devedeset gostiju iz Istre, predvodjeni predsjednicima dvaju udruženja, Edom Jerjmanom i Silvanom Komarom, u Tivat su stigli autobusima koje je do centra grada u koloni sproveo stari „mercedes S 280" Generalnog konzulata SFRJ okićen jugoslovenskim trobojkama.

Antifašisti i poštovaoci Titovog djela iz Buzeta obišli su Porto Montenegro i veliki Gradski park u Tivtu, gdje su se pred spomenikom narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri poklonili sjenima dvojice narodnih heroja čija je 72-ga godišnjica pogibije par dana ranije obilježena u Tivtu. „Generalni konzul SFRJ" Marko Perković je goste upoznao sa podvigom Spasiča i Mašere, te radom diplomatskog predstavništva Titove Jugoslavije u Tivtu, a posebno oduševljenje kod posjetilaca iz Buzeta, izazvala je činjenica da ulica koja se pruža kroz tivatski Gradskji park i danas nosi naziv Istarska ulica u spomen na Istrijane – majstore iz Pule koji su ovdje došli krajem 19.stoljeća i bili prvi majstori tada novoizgradjenog tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal.
„Buzet ima samo 6.200 stanovnika, a Udruga antifašista tog grada ima čak 1.043 člana od kojih najmladji ima 12, a najstariji 104 godine. Društvo „Josip Broz Tito" iz Buzeta ima 160 članova, a u posjetu NVO „Generalnom konzulatu SFRJ" i Tivtu, naši drugovi antifašisti iz Istre su došli po liniji zvaničnosti jer smo mi jedina autenična takva organizacija u Crnoj Gori." – kazao je tim povodom juče Marko Perković.
S. Luković