RADIO DUX-U NI EURA – KOMUNISTI PODJELILI SEBI PO POTREBAMA

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 23. travnja 2013. - 17:50
Autor: 

Radio Dux projektom radio emisijom „Eko zeleno plava Boka" nije prošao stručnu općinsku Komisiju za raspodjelu sredstava NVO sektoru – projekat nije zavrijedio pažnju ni za minimalno finasiranje.
Finacirani su mnogo značajniji projekti, emotivno - recidivni projekti prošlog vremena, Dan mladosti, „Domovini ex yu sa ljubavlju", NVO „29. XI 1943", NVO „Podmorničari", kviz takmičenja NOR-a.
Prema raspodijeljenom najveću grešku su napravili borci 1991. koji se nisu javili na natječaj.

Komisija za raspodjelu sredstava NVO sektoru Općine Tivat donijela je odluku o raspodjeli prve tranše novca iz gradske kase u kojoj je za 2013 godinu, za finasiranje rada i projekata NVO, predvidjeno ukupno 55 tisuća eura.
Komisija koju vodi dopredsjednik Općine Tivat Krsto Bošković (SDP) donijela je odluku o podjeli ukupno 32.600 eura koliko će dobiti 20 projekata sa kojima su tivatske NVO konkurisale kod lokalne uprave. Ostatak novca predvidjen za finansiranje NVO u ovoj godini, dijeliće se na drugom konkursu na jesen.
Najviše novca u aktuelnoj raspodjeli – po 5,5 tisuća eura pripalo je Glazbeno-prosvjetnom društvu „Tivat" za redovne aktivnosti tivatske Gradske glazbe, odnosno NVO „Ars Praesentia Boke Kotorske" za organizovanje 11-te po redu Medjunarodne radionice za svirače puhačkih instrumenata. Inače, na čelu te NVO je profesorica Pina Bubanja, odbornica SDP u SO Tivat.
Po 2 tisuće eura dobili su KUD „Boka" za redovne aktivnosti Foto, video i kino klub „Mladost" za obiljeavanje 50-te godišnjice tog kluba i digitalizaciju bogate foto i video dokumentacije, klapa „Jadran" za projekat „Očuvanje klapskog pjevanja", te Udruženje Egipćana za projekat „Predškolska djeca Egipćana". Po 1,5 tisuća eura dobili su Organizacija žena Tivta za „Žućenica fest 2013", Plesni klub „Enigma" za Drugu internacionalnu plesnu radionicu „Tivatski mot" i NVO „Djeca Tivta" za projekat „Sunčane skale", dok će Općina Tivat sa po 1.000 eura podržati Hrvatsku krovnu zajednicu „Dux Croatorum" za organizaciju Fešte rogača, Alternativni kreativni centar „Pravi put" za projekat prevencije vršnjačkog nasilja, Udruženje pčelara „Pelin" za organizaciju „Tivatskih dana meda", NVO „Galaxy" za projekat „Budi dio budućnosti Tivta", NVO „Evropski dom" za projekat „Art-fun radionice 2013", NVO „29.11.1943" za organizaciju proslave Dana mladosti i NVO „Harlekin" za organizaciju „Lastovskog karnevala". Tivatska podružnica Hrvatskog gradjanskog društva Crne Gore iz Kotora je za „Kulturne manifestacije" dobila 850, a po 500 eura opredijeljeno je Udruženju gradjana „Podmorničar" za proslavu 85 godina podmorničarstva, kao i „Tivatskim veteranima vazda mladima". Organizacija boraca NOR-a –jugoslovenska opcija iz Tivta dobila je 250 eura za promociju u Tivtu, knjige o narodnom heroju Mašu Brguljanu.
Iako je sa 8 tisuća eura godišnje fiksne podrške Općine, Udruženje boraca rata NOR-a i antifašista Tivta već godinama stalno „na jaslama" lokalne uprave, općinska Komisija za raspodjelu sredstava NVO je „s obzirom na karakter projekta koji je u toku, preporučila za podršku" i projekat UBNOR-a „Domovini s ljubavlju". Riječ je o kviz-takmičenju za mlade koje priredjuje UBNOR, organizacija pod kontrolom tivatskog DPS i Srednja škola „Mladost" koju vodi funkcionerka tivatskog DPS Jovanka Vujačić, a „Domovini s ljubavlju" tretira teme i povjest Crne Gore od Rimskog carstva i provicije Duklje do referenduma 2006.
Općinska Komisija za raspodjelu sredstva NVO, nije medjutim precizirala sa koliko novca „preporučuje za podršku" najnoviji projekat tivatskih DPS-boraca koji općinsku kasu već svake godine koštaju koliko i Gradska glazba, kulturna organizacija sa tradicijom dugom 104 godine.