RURALNO NASLIJEĐE JUGOISTOČNE EUROPE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. travnja 2013. - 10:08
Autor: 

Mreža za nasljeđe Jugoistočne Evrope – SEE Heritage Network organizira jednodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Ruralno nasljeđe Jugoistočne Europe". Konferencija će se održati u okviru 11. sastanka SEE Heritage mreže u subotu, 27. travnja 2013. u Gornjoj Lastvi.
SEE Heritage je mreža nevladinih organizacija iz regiona Jugoistočne Evrope, osnovana 2006. godine, koja trenutno broji preko dvadeset članica. Misija SEE Heritage mreže je djelovanje u pravcu zaštite i promoviranja zajedničkog kulturnog nasljeđa u cilju ostvarivanja održivog i odgovornog razvoja, vizija – Jugoistočna Evropa kao region u kome na osnovu svoje kulturne raznolikosti ljudi sarađuju, prihvataju i poštuju jedni druge, vjerujući da je kulturna, etnička i religijska raznovrsnost vrijedan resurs.

SEE Heritage mreža organizira konferenciju o ruralnom nasljeđu jer je ono značajan segment kulturne baštine i jedinstveno svjedočanstvo o istoriji jednog društva. Uprkos tome, vrijednosti i potencijali ruralnog nasljeđa i autentičnog kulturnog pejzaža često još uvijek nijesu prepoznati. Ruralno nasljeđe je trenutno pod velikim rizikom: s jedne strane, zbog propadanja velikog broja napuštenih sela, a s druge, zbog ekstremno ubrzane i nekontrolisane urbanizacije koja uništava veliki dio vrijednog ruralnog nasljeđa i pejzaža.
Ovom konferencijom želimo da skrenemo pažnju na značaj ruralnog nasljeđa, da ukažemo na pozitivne primjere brige o ovom nasljeđu u regionu, kao i da pokrenemo diskusiju o boljem očuvanju i upravljanju ovim vrijednim resursom na prostoru Jugoistočne Evrope- kaže se u zvaničnom priopćenju.
Učesnici/ce konferencije će imati prilike da čuju sljedeće prezentacije:
• Marija Nikolić, Kulturno-zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva, Crna Gora, Aktivnosti u Gornjoj Lastvi
• Mentor Beqiri, Cultural Heritage without Borders (CHwB), Kosovo, Projekti finansirani iz sredstava EU: „Vidimo se u Dukagjinu" i „Dobrodošli u Dukagjin"
• Marija Dragišić, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, Srbija, Narodno graditeljstvo u Srbiji
• Asocijacija za razvoj kulturnog turizma - ADCT, Albanija, Razvoj kulturnog turizma u ruralnim područjima kroz bogatstvo kulturnog nasljeđa
• Aleksandar Lukić, ECOVAST Hrvatska, Hrvatska, Predstavljanje iskustava ECOVAST-a – Evropskog vijeća za sela i male gradove,
• Tanja Vujović, Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, Crna Gore, Ruralno nasljeđe u Crnoj Gori
• Ratko Bataković, Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, Crna Gora, Ruralni razvoj i ruralno nasleđe