REGISTRIRANA CRNOGORSKA KATOLIČKA CRKVA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. travnja 2013. - 14:27
Autor: 

MUP Crne Gore registrirao je Crnogorsku katoličku crkvu, čime je prekršen ugovor potpisan sa Vatikanom, prenose podgorički mediji.
U uvjerenju o registraciji, koje je izdala Područna jedinica MUP-a za upravne poslove u Baru, navodi se da je vjerska zajednica Crnogorska katolička crkva prijavila svoje postojanje sa sjedištem u Sutomoru.
Kancelar Biskupije kotorske don Pavao Medač kazao je da vjeruje da se neko grubo našalio jer bi, kako je naveo, bilo skandalozno da je MUP registrirao tako nešto i dozvolio zloupotrebu imena Katoličke crkve.

"Vjerujem da je u pitanju neko udruženje građana koje se registriralo kao nevladina organizacija. U svakom slučaju, MUP nije smio dozvoliti zloupotrebu", rekao je on. U Crnoj Gori i dalje je na snazi Zakon o vjerskim zajednicama iz 1977. godine.
Crna Gora i Vatikan potpisali su 27. lipnja 2011. godine Temeljni ugovor, kojim je regulisan pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori. Konkordatom se priznaje pravo Katoličoj crkvi da osniva, mijenja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava.
Crna Gora garantuje Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima slobodu komunikacije i održavanje veza sa Vatikanom, sa biskupskim konferencijama, partikularnim crkvama, ustanovama i licima u državi i inozemstvu.