KONFERENCIJA ZA MEDIJE U POVODU MEĐUNARODNE BISKUPSKE KONFERENCIJE U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. travnja 2013. - 15:00
Autor: 

Učesnici Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, koja svoje plenarno zasijedanje održala u Kotoru proteklih dana, danas su održali konferenciju za medije u kotorskoj Biskupiji.
Nadbiskupi i biskupi, njih 13 iz četri države, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosovo razgovarali su o zajedničkim temama. Zadatak ovog zasjedanja je bio razmatranje aktuelnih problema, izazove i mogućnosti katoličke crkve. Bilo je riječi o Temeljnom ugovoru između Svete Stolice i Crne Gore, koji je ratificiran kao i o sekularizaciji odnosno problemaima odnosa crkve sa državom. Imamo pravni okvir koji je dobro reguliran a koji moramo realizirati u stvarnom životu.

Razgovarali smo o sledećoj Sinodi biskupa koja će biti održana narednog mjeseca, jer Sveti otac je tražio od nas preko tajništva da predložimo teme. Za nas je najvažnija tema Teološki pojam crkve - odnos u crkvi što je božansko a što ljudski u svjetu naše vjere - kazao je zrenjaniski biskup dr. Ladislav Nemet tajnik Biskupske konferencije Ćirila i Metoda.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predstavio je predstojeću proslavu obilježavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta - kojim je između ostalog regulisana sloboda vjere, tolerancija, suživot i poštovanje ljudskih prava.
" Na tu temu imali smo već nekoliko simpozija, pripremamo zajedničko hodočašće za Niš na proslavu Milanskog edikta 20.rujna. Na toj proslavi bit će pozvani svi biskupi iz zemalja u okruženju, Bugarska Grčka Albanija itd. Posebno značajne proslave biće u Nišu (rimski Naissus), gdje se Konstantin Veliki rodio, i u Milanu gdje je proglas o slobodi ispovijedanja kršćanske vjere bio objavljen u siječnju 313. godine, a kršćanstvo prestalo biti zabranjena vjera (religio illicita). Svetu misu služiće Papin legat, Njegova Uzoritost Svete rimske crkve kardinal Angelo Scola, nadbiskup i milanski metropolit koga je Papa imenovao za svog ličnog izaslanika na tom slavlju." kazao je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.
Na pitanje Radio Dux-a da komentiraju osnivanje Crnogorske katoličke crkve, tajnik Biskupske konferencije Ladislav Nemet je kazao "očekujem pokretnje postupaka od strane kotorskog biskupa i barskog nadbiskupa da se ta registracija poništi. Ime katoličko je registrirano i zaštićeno svugdje u svijetu. To je regulirano i Temeljnim ugovorom između Svete Stolice i države Crne Gore. Na potezu je država koja bi trebala poništiti tu registraciju".