KOTOR: POKRENUT POSTUPAK ZA KANONIZACIJU BLAŽENE OZANE KOTORKE

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 27. travnja 2013. - 14:28
Autor: 

Kotor danas slavi Blagdan blažene Ozane Kotorke, tim povodom u katedrali bazilici Sv. Tripuna održana je svečana pontifikalna Misa koju je predvodio kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić u prisustvu kotorskih svećenika i svećenik dubrovačke biskupije, uz brojne vjernike, turiste, hodočasnike posebice sa Korčule, gdje se nalazi provincijalna kuća sestara dominikanki kojima je pripadala Blažena Ozana.
Na njezin blagdan, službeno je počeo postupak za njezinu kanonizaciju svečanim euharistijskim slavljem. Na kraju Mise biskup Janjić pročitao je odluku o imenovanju generalnog postulatora reda Dominikanaca za kauze svetih u Rimu, koji će voditi brigu oko procesa za proglašenje svetom Blažene Ozane.

Odluka o početku procesa kanonizacije blažene Ozane potpisali su vrhovna glavarica kongregacije Svetih anđela čuvara sa Korčule Dolores Matić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Ante Gavrić iz Zagreba i kotorski biskup Ilija Janjić.
Odluka o početku procesa kanonizacije blažene Ozane:
"Poštovana braćo i sestre, radost mi je objaviti kotorskoj Biskupiji i sveopćoj crkvi i svim ljudima dobre volje, da kao ordinarji kotorski biskup ove Biskupije, donosim odluku započeti postupak kanonizacije naše blažene Ozane.
O svemu sam se savjetovao sa mojim klerom i drugim osobama, štovateljima blažene Ozane, koji su svi rado pozdravili i radosno primili ovu moju želju. Poznato vam je da je blažna Ozana rođena 1493. godine u mjesto Relezi u Crnoj Gori, a umrla je u Kotoru 27. tvanja 1565. godine na glasu svetosti. Spominje se u histeriografiji kao Blažena, već godinu dana nakon njene smrti.
Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. godine. Ozana je pripadala redovnicama, trećrednicama Svetoga Dominika. Provela je 52 godine u samostanskoj ćeliji, u strogoj pokori. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora, znači da je uvršetna na prvu stogodišnjicu njezine smrti. Takođe je poznato da je štuju katolički i pravoslavni vijernici. Moleći njezi zagovor za svoje potrebe i jedinstvo kršćana. Sve vas koji ste osvjedočeni štovatelji blažene Ozane, a i one koji je još dobro ne poznaju, pozivam za sudjelovanje u ovo postupku, u kojem će te moleći za njezin zagovor i svjedočeći o Božijim uslišanjima, po njenom zagovoru dati svoj doprinos, što skorijem proglašenju Svetom. Kotorska Biskupija ce ovaj postupak voditi zajedno sa suakterima, Hrvatskom dominikanskom provincijom i sestrama Dominikankama, kongregacije svetih anđela" - biskup kotorski Ilija Janjić.
" Proces neće biti kratak i trajaće dugo, ali je bitno da je ova današnja generacija započela proces za njeno proglašenja svetom, upravo na blagdan Blažene Ozane, kada se ona 27. travnja 1565. godine preselila u vječnost. Ozana Kotorska, unatoč slabom obrazovanju i djetinjstvu provedenom u malom selu, a potom radeći kao služavka, odlučila postati časnom sestrom. Odlučila se povući u samostan i živjeti kao zazidana djevica te nije nikad izlazila iz svoje ćelije. Međutim, kad su Turci napadali Kotor a nije bilo muškaraca koji bi obranili zidine, Ozana je 1539. izišla je iz ćelije i hrabrila žene, djecu i starce koji su ostali braniti svoj dom", kazao je kotorski biskup Janjić.
Kao zanimljivost istakao je da je o njezinoj svetosti govorio već 1565. veliki Dubrovčanin i učenjak Bazilije Gradić, a 1566. pojavile su se prve knjižice građana u kojima se spominje kako je prošle godine umrla na glasu svetosti sestra dominikanka. Bl. Ozana Kotorska (Katarina Kosić), rođena u selu Relezi 25. studenoga 1493. godine – umrla u Kotoru, 27. travnja 1565. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 21. prosinca 1927., moleći njezin zagovor za jedinstvo kršćana.
Još 1665. godine uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i Kotorske biskupije.
U katedrali svetog Tripuna jučer je otvorena izložba fotografija o bl. Ozani na kojima brojni hodočasnici, vjernici i posjetitelji imaju priliku vidjeti procesiju Kotorom prilikom proglašenja blaženom 1930.godine.
Više pogledajte u našoj foto galeriji.
Audio: Biskup Ilija Janjić - Objava