MISOM I KNJIGOM OBILJEŽENA SEDMA GODIŠNJICA SMRTI DON BRANKA SBUTEGE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. travnja 2013. - 9:59
Autor: 

U nedeju je Svetom misom u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti obilježena sedma godišnjica smrti don Branka Sbutege.
Tom prigodom predstavljena je nova knjiga "Don Branko Sbutega" autora dr Antuna Sbutege, u izdanju Fondacije za obnovu sakralnog kompleksa Svetog Eustahija u Dobroti.
DON BRANKO SBUTEGA
BRANKO SBUTEGA rođen je 8. travnja 1952.

godine u Kotoru, kao drugo od troje djece u obitelji Krsta i Olge Sbutega. Osnovnu školu završio je na Prčanju 1966., a gimnaziju društveno-jezičnog smjera u Kotoru 1970. godi¬ne. Paralelno je završio i glazbenu školu, svirajući klavir, orgulje i violončelo. U svom kratkom životopisu naveo je don Branko kako je već 1965. osjetio svećenički poziv tijekom molitve pred slikom Prčanjske Gospe.
Najprije je upisao Medicinski fakultet u Beogradu 1970., no pauzirao je zbog zdravstvenih razloga. Godine 1973. studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, sljedećih godinu dana kasnije i na Filozofskom fakultetu u Beču, dok je teološki studij završio dvogodišnjim boravkom na Lateranskom sveučilištu u Rimu. Za đakona Kotorske biskupije zaređen je 1978., a svećenikom postaje na Veliku Gospu 1979. na otoku Gospe od Škrpjela. Niz godina djelovao je kao župnik u župi sv. Eustahija u Dobroti.
Bio je istaknut čuvar kulturnog identiteta u Crnoj Gori, kao i obnovitelj crkava, posebno nakon potresa 1979. Ujesen 1991. prisiljen je zbog ratnih prilika otići u Padovu gdje je otvorio centar za pomoć izbjeglicama, a u Boku se vraća pet godina kasnije, nastavljajući sa župničkim i humanitarnim radom, kao i obnovom katedrale sv. Tripuna. Bio je organizator i brojnih kultur¬nih događanja, poput festivala ozbiljne glazbe "KotorArt".
Autor je knjige "Kurosavin nemir svijeta" (2006.) i koautor djela "Stara književnost Boke" (i994-)- Objavio je stotine članaka u hrvatskim i crnogorskim tiskovinama te stručnim časopisi¬ma. Preminuo je 27. travnja 2006. godine i pokopan na groblju crkve sv. Eustahija. Poslije smrti izašla je don Brankova knjiga soneta "Sebedarje" (2007.). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Dobrota, 2013.
IZDAJE I ODGOVARA
Don Pavao Medač
Fondacija za obnovu sakralnog kompleksa sv. Eustahij