UDRUGA „PRO TORPEDO“ RIJEKA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 30. travnja 2013. - 12:35
Autor: 

Da se pokušava očuvati arhitektonska baština - stari palaci, sela, crkve, tvrdjave – više je ili manje čak i kod nas u Crnoj Gori uobičajena stvar. Da se medjutim, od devastacije i zaborava pokušavaju otrgnuti stare fabrike, brodogradilišta, strojevi, željeznica ili pak parobrodi, nešto je za nas sasvim novo.
U Hrvatskoj ali i svijetu uopšte, čuvanje industrijske tehnološke kulturne baštine sasvim je normalna stvar, a jedna od NVO koje se bave takvim stvarima je i Udruga za promicanje i očuvanja riječke industrijske baštine "Pro Torpedo". Udruga iz Rijeke već je na tom polju postigla značajne uspjehe, a mi smo boravak u Boki kotorskoj jedne od njenih članica, Ivane Lučić, iskoristili i da je ugostimo u našoj emisiji o moru i pomorstvu "Neptun".

"Pro Torpedo" djeluje već 10 godina i za sobom ima niz zapaženih projekata, medju kojima i pet velikih medjunarodnih konferencija koje je ta NVO priredila u Rijeci na temu očuvanja industrijske i pomorsko-tehničke baštine tog grada i hrvatskog primorja uopšte. Aktivisti te udruge bavili su se proučavanjem pomorskog brodarstva, ratne mornarice, proizvodnje brodova, tehnike i naoružanja u Rijeci, djelovanjem tamošnje luke i fabrika, željeznice i drumskog saobraćaja, kao i hidroplanima koji su prvih desetljeća 20.stoljeća letjeli nad Jadranom. Jedan od njihovih najznačajnijih projekata je vraćanje života tzv. Mrtvom kanalu u Rijeci iz čega se postepeno izrodio "Kvarnerski festival mora – Fiumare", a Riječani došli u priliku da se opet u srcu svog grada, dive starim tradicionalnim jadranskim barkama i brodicama koje su aktivisti "Pro Torpeda" vratili u Mrtvi kanal. Agilna riječka udruga u fokusu pažnje ima i projekat obnove i zaštite stare torpedne ispitne stanice u tom gradu, koju je krajem 19.stoljeća podigao čuveni britanski inženjer Rober Whitehead. On je u Rijeci 1875 godine utemeljio prvu na svijetu, tvornicu torpedo kao tada najmodernijeg i najrazornijeg pomorskog oružja, a u čijem je konstruiranju koristio tehnološke premise koje je orginalno postavio hrvatski pomorski oficir Ivan Blaž Vukić – Lupis.
Više i o drugim temama u našoj redovitoj emisiji Neptun 1. svibnja 13 sai i repriza u 18,30.
S.L.
Audio: Ivana Lucic, Udruga PRO TORPEDO Rijeka

Audio: Gojko Ljesar, Lucka kapetanija  Kotor

Audio: Darko Vukovic, komandant MCG

Audio: Rajko Bujkovic, direktor Jadranskog sajma Budva