TREĆA GODINA POSTOJANJA PLANINARSKOG KLUBA „VJEVERICA“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. ožujka 2011. - 12:13
Autor: 

Planinarski klub „Vjeverica" zvanično je osnovan 20. veljače 2008.god. u Kotoru. Nedavno su obilježili treću obljetnicu, ali članovi "Vjeverice" su se okupljali i pješačili nekoliko godina prije registriranja udruženja, kao neformalna grupa ljubitelja planinarenja.
Ciljevi kluba su usmjereni na stvaranje pozitivnih navika za sadržajno provođenje slobodnog vremena, podsticanje kulture boravka u prirodi, briga o prirodnom okruženju, popularizacija i razvoj planinarskog sporta, učestvovanje na planinarskim i drugim manifestacijama i organiziranje manifestacija koje promoviraju planinarenje.

Među planinama koje su do sada puno puta obilazili su: Vrmac, Lovćen, Orjen, Kotorske strane, Komovi, Mljet ... a u planu su i mnoge druge.
Posljednji slučaj obrušavanja stijene sa tvrđave San Đovani na Gurdić u blizini južnih gradskih vrata, otvorio je staro pitanje u kakvom su stanju kotorski bedemi ? Nas sugovornik iz planinarskog kluba"Vjeverica „ Marjan Šantić koji dobro poznaje svaki kamen kotorskih bedema poručio je da bi dva kotorska planinarska društva "Vjeverica" i "Pestingrad" rado pomogli dobrovoljno u smislu lociranja kritičnih mjesta i svega drugog što je neophodno da se bedemi zaštite koliko je to moguće." Smatram da se u 90 odsto slučajeva to dešava uslijed topljenja leda, a za deset odsto sigurno je krivo rastinje i korijenje stabala koje razdrmaju stijene.Obično je to u periodu hladnog vremena, tokom zime kada se voda koja uđe u pukotine stijena zaledi, i prilikom odmrzavanja vode te stijene se razdrmaju i one padaju.
" U posljednje vrijeme sve češće nestaje kamen sa kotorskih bedema, pogotovo pragovi starih kuća . Možda je krajnje vrijeme da se neko pozabavi sanacijom najoštećenijih djelova kotorskih bedema", upozorava kotorski planinar Marijan Šantić.
Audio: Marjan Šantić - P.K. Vjeverica