„ŽUĆENICA FEST“ - UŽIVANJE U HRANI I KULTURI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. svibnja 2013. - 12:21
Autor: 

Tradicionalna turističko-propagandna manifestacija „Žućenica fest" koju organiziraju Organizacija žena i Radio Tivat, i ove će godine biti pravo uživanje za sve ljubitelje dobre hrane, ali i etnologije i kulture uopšte.
„Deveti po redu „Žućenica fest" počeće u utorak 14.svibnja tradicionalnom multimedijalnom večeri pod nazivom „Još jedna priča". Ove godine to veče je posvećeno jubilejima velikana muzike Đuzepea Verdija i Riharda Vagnera, pa će se tim povodom u koncertnoj dvorani Muzičke škole Tivat pod motom „ Živjela muzika", održati svečani koncert i svojevrsna rođendanska žurka.U programu učestvuju solisti, hor i orkestar profesora i učenika tivatske Muzičke škole i klapa „ Bellezza". - priopćio je danas u ime organizatora „Žuenica festa", poznati tivatski publicista i gastronom Mašo Čekić.

„Žućenica fest" će došprinijeti i obilježavanju medjunarodne Noći muzeja pa će tako 16.svibnja u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca "Buća-Luković" biti priredjen poseban gastro programom na kome će vrijedne članice Organizacije žena Tivta i kuvari poput samog Maša Čekića, predstaviti dio stare bokeške kužine i gastronomske tradicije.
Centralna manifestacija festivala – veliki gastro-šou pod nazivom „P(i)jat od žućenice", biće održan 18.svibnja sa početkom u 19 sati na Trgu od kulture u Tivtu. „U programu učestvuju Gradska glazba Tivat, ansambl „Exodusi", plesna grupa „Belisima" i KUD „Boka". Pored stotinjak izlagača jela od žućenice iz Tivta i drugih crnogorskih gradova , ovom prilikom nacionalne specijalitete Mađarske i Poljske predstaviće gastronomi iz gradova Mako i Skočov."- kazao je Čeki obećavajući još jednu veliku feštu sa nizom maštovitih i raznobrsnih jela na bazi autohtone primorskje divlje jestive trave – žućenice koja je glavni motiv cijelog festivala.
Siniša Luković