NAJAVA BLAGDANA SV. LEOPOLDA MANDIĆA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. svibnja 2013. - 10:46
Autor: 

U povodu proslave svetkovine svetog Leopolda Bogdana Mandića iz biskupskog ordinarijata obavještavaju -
Sv. Mise 12. svibnja nedelja:
Crkva Svetog Leopolda – 8 sati - dr. Šimo Maršić
Crkva Svetog Jeronima – 10 sati – preč. Marko Zubak, rektor VBS

Svečanu večernju sv. Misu u 18 sati preslavi preč. Ilija Orkić kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.
Sveti Leopold Bogdan Ivan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg-Novom, kao 15., pretposljednje dijete svojih roditelja. Bio je tako slabašan i nježan da su ga roditelji tek nakon mjesec dana odnijeli na krštenje (13. lipnja) u crkvu svetog Jeronima, gdje, ponovno milošću rođen na novi život dobiva ime Bogdan Ivan.. U svojoj šesnaestoj godini Bogdan odlazi u Serafinsko sjemenište u Udine, u sjevernu Italiju. I nakon dvije godine stupio je u novicijat u Bassanu i tu je obukao redovničko kapucinsko odijelo, te dobio redovničko ime Leopold.
Nakon završenog novicijata odlazi za Padovu na filozofske nauke, zatim prelazi u Veneciju na studij teologije. Čim je završio teologiju, zaređen je za svećenika 1890. g. Bio je veliki ispovjedni. Kroz četrdeset godina sv. Leopold je od ranog jutra do poslijepodnevnih sati neumorno ispovjedao.
Preminuo je 30. srpnja 1942. u 76. godini svoga života. Njegov grob, koji se nalazio na gradskom groblju, u Padovi, postao je ciljem mnogih posjeta i velikog štovanja, sve dok posmrtni ostaci nisu bili prenijeti u novu grobnu kapelicu, koja je u tu svrhu sagrađena u blizini njegove sobice za ispovijedanje. Kada su pregledani njegovi posmrtni ostaci u toku postupka za proglašenje blaženim, njegovo je tijelo pronađeno netaknuto, neraspadnuto u svim svojim dijelovima, a takvo se i sada nalazi u njegovu grobu.
Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI, 2. svibnja 1976, a svetim papa Ivan Pavao II, 16. listopada 1983. g.