BOGOSLOVI VRHBOSANSKOG BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA POSJETILI BOKU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. svibnja 2013. - 11:01
Autor: 

Proteklog vikenda bogoslovi iz Sarajeva zajedno s svojim odgojiteljima hodočastili su Zaljev svetaca – Boku Kotorsku. Tridesetpetorica kandidata za svećeništvo nakon dolaska u Boku posjetili su župu Sv. Ane u Đurićima gdje ih je dočekao župnik don Siniša Jozić, koji je ujedno bio i njihov vodič kroz Boku narednih dana.
Već prvog dana Bogoslovi su posjetili biser i srce Boke otok Gospe od Škrpjela, zatim nastavljaju vožnju brodom prema Prčanju. Nakon posjeta dvjema crkvama Bogorodičinom hramu i Sv. Nikoli, Muo i Bl. Gracija, Bogoslovi gosti su imali priliku upoznati se o životu i vrlinama ovog skromnog ribara i velikog blaženika.

Impersionirani Bogoslovi posjetili su Kotor, katedralu sv. Tripuna te crkvu sv. Marije u kojoj se čuvaju moći Bl. Ozane Kotorke.
U predvečerje uslijedila je Krunica i Sveta misa u Dobroti, koju je predslavio jedan od odgojitelja don Žarko Vladislav Ošap, a propovijedao don Pavao Medač, župnik u Sv. Eustahiju. Gosti su bili oduševljeni obnovljenom crkvom sv. Eustahija i dobrotskom čipkom.
Nedjelja je bila rezervirana za Herceg Novi gdje je istoga dana slavljen i Sveti Leopold Bogdan Mandić. Kandidati za svećeništvo ohrabreni primjerima naših svetaca pozvani su oblikovati i učiniti svoj život što sličnijim njihovim životima, a pogotovo životu sv. Leopolda kroz pomirenje ljudi s Bogom i međusobno s ljudima. Sv. Misu u 10 sati predslavio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa don Marko Zubak zajedno s drugim odgojiteljima, a pjevanje su animirali bogoslovi. Poslije Sv. Mise tamošnji župnik don Benjamin Petrović predstavio je život sv. Leopolda, govorio o crkvi sv. Jeronima i gradu Herceg Novom.