PROSLAVLJENA USPOMENA NA PERAŠKI BOJ

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. svibnja 2013. - 11:17
Autor: 

Jučer je u Perastu svečano proslavljen blagdan Gospe Peraške koja je pomogla Peraštanima pobijediti Turke 15. svibnja 1654. godine. Svečanost u Perastu započela je kolom Bokeljske mornarice na pjaci ispred crkve svetog Nikole uz pratnju Tivatske gradske glazbe. Potom je u crkvi svetog Nikole služena svečana misa koju je predslavio kotorski biskup Ilija Janjić.
Nakon mise i mimohoda ispod ikone Gospe od Škrpjela, koju su vjernici ljubili moleći njezin zagovor, svi posjetitelji okupili su se na peraškoj rivi gdje je održano tradicionalno gađanje kokota koji simbolizira neprijatelja.

Kokota usidrenog na 300 metara od obale gađaju najprije pripadnici Bokeljske mornarice, nakon čega pravo gađanja imaju svi koji su se prijavili, redom kojim su izvučeni.
Sergej Viktorovič iz Sibira, koji je inače u turističkom posjetu Herceg Novom, prvi natjecatelj izvučen iz šešira, bio je precizan te je pogodio kokota. Otkrio nam je da je dobro oko izvježbao u ruskoj vojsci. Sergej Viktorovič je po običaju ovjenčan šugamanom na kojem je izvezena godina 2013. Noseći ručnik i kokota prošetao je Perastom, a nakon toga je, kako nalaže tradicija, častio Peraštane vinom.
Gađanju živog kokota protive se društva za zaštitu životinja koja predlažu da živog kokota zamijeni neka pokretna meta koja će simbolizirati kokota, odnosno neprijatelja.
Jučerašnjem događaju prisustvovao je ministar savjetnik iz Hrvatskog veleposlanstva u Podgorici Tvrtko Kačan.
Učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu u Kotoru i Tivtu imali su organiziran besplatan autobus u Perast na ovaj događaj.
Uspomena na Peraški boj slavi se svake godine 15. svibnja kao spomen na slavnu pobjedu kada se na taj datum 1654. godine šačica Peraštana suprotstavila znatno nadmoćnijem turskom neprijatelju i nadvladala ga uz pomoć zagovora svojoj Gospi. Time su Peraštani spriječili napredovanje Turaka prema Kotoru. U Peraškom boju poginuo je Mehmed-aga Rizvanagić, čiji je džeferdar zajedno s mačem Petra Zrinskog bio jučer izložen ispred crkve svetog Nikole, a što su brojni posjetitelji mogli vidjeti.