NOĆ MUZEJA U TIVTU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. svibnja 2013. - 9:43
Autor: 

U ljetnikovcu „Buća Luković" u četvrtak je organizirana Noć muzeja. Organizator Centar za kulturu Tivat ovom manifestacijom na specifičan način predstavio je svoj pilot program animiranje sugrađana da za "Noć muzeja" donesu interesantne stvari, predmete, fotografije vezane za povjest Boke, svoje obitelji, te u međusobnom kontaktu razmjene priče o njima. O interesantnim predmetima i ljudima govorili su producent Centra za kulturu Tivat Neven Staničić, novinari Siniša Luković, Mašo Čekić, Dragan Popadić i Dražen Jovanović kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

U sklopu večeri otvorena je izložba „San na Javi" Dragane Mladenović, koja se predstavila Vajang kain slikarstvom koji potiče sa Jave. Osnova ovog tradicionalnog slikarstva je igra kazališnih sjenki. Vajang kulit kazalište se smatra vrhuncem javanske kulture što potvrđuje ukazu o proglašenju za „Remek djelo nematerijalnog nasleđa čovječenstva" od strane UNESKO-a 2003. godine.
Vajang slike Dragane Mladenović izlagane su u Džakarti, na Baliju, a u Surakarti iznenadile su indonežansku publiku činjenicom da se ovim slikarstvom uspešno bavi netko ko nije indonežanin rođenjem. Dragana Mladenović Rođena u Beogradu a živi i radi u Tivtu.
Brojnoj publici u crkvi Svetog Mihovila prezentirane su retaurirane ikone Saša Brnović koji je uradio restauraciju koje vode porijeklo iz Jerusalema i datiraju iz 1786.godine. Po stilskim karakteristikama, morfologiji slova i signaturi vezane su za ,,levanski barok ", koji je bio razvijen tokom 18.stoljeća na području Egeja i Bliskog istoka.
Veče su muzički obojili Bruna Matijević flauta i Goran Ševaljević harmonika.
Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih.
Prva Noć muzeja održana je u Berllinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta.
A kako je bilo u Tivtu više u našoj fotogaleriji.