NOĆ MUZEJA U BOKI KOTORSKOJ

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 15. svibnja 2011. - 11:40
Autor: 

Polazeći od ideje da muzeji budu svojevrsne memorije kulturne baštine svakog naroda i svakodnevno dostupni najširoj javnosti, u noći sa 14. na 15. svibanj, svjetski muzeji diljem svijeta otvorilo je vrata raznovrsnim programima . Prva noć muzeja održana je 1997. god u Berlinu pod nazivom "Duga noć muzeja" a od 2004. god. iz Francuske je potekla ideja da se širom Evrope obilježi ovaj dan. I ideja je zaživjela - u Boki kotorskoj muzeji su širom otvorili svoja vrata posjetiteljima do jutarnjih sati.

Pomorski muzej u Kotoru obilježio je noć programom pod nazivom "Muzej, mladost-muzika". U interesu približavanja muzejskih zbirki i vrijednosti mladima i ove godine učenici Osnovne škole "Savo Ilić" iz Kotora u "Noći muzeja" bili su mladi vodiči kroz palatu Grgurina.U programu su učestvovali i učenici kotorske Muzičke škole čija je glazba doprinijela da atmosfera u kapetanskim salonima bude životna. Izložbu fotografija "Kotor noću", autora Zorana Nikolića iz Prčanja otvorio je dr Aleksandar Tomčuk.
U Muzeju grada Perasta "Noć muzeja" je otvorena izložbom likovnog stvaralaštva - VI internacionalnih susreta "Stari most".Izložbu je otvorio prof. Nikola Mršulja, a predstavljeni su likovni radovi 40-ak autora iz zemlje i inozemstva.
"Noć muzeja" u Tivtu obilježena je izložbom ulja na platnu pod nazivom "Pejzaži" autora Halmije Ćatovića u galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu. U atrijumu ljetnjikovca Buća održan je koncert etno grupe "Zora". Povodom "Noći muzeja" otvorena je i izložba arheološke i etnografske zbirke.
Noć muzeja je i podrška Međunarodnom danu muzeja, koji Internacionalni Savjet muzeja (ICOM) obilježava 18. svibnja.
Audio: dr. Aleksandar Tomčuk

Audio: autor izložbe Kotor noću - Zoran Nikolić

Audio: Mia Milutin - mladi vodič kroz muzej - O.Š.Savo Ilić-Kotor