OTVORENA IZLOŽBA SLIKA „KOTOR“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 17. svibnja 2013. - 19:41
Autor: 

Izložba slika pod nazivom „Kotor" autora arhitekte Mladena Suđića iz Budve otvorena je u četvrtak u Galeriji solidarnosti.
Autora je predstavila povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček, koja je između ostalog kazala „ Mladen Suđić inspiraciju prvenstveno pronalazi u zavičajnom mediteranskom ambijentu, a crtežom, akvarelom, gvašom i u kombinovanoj tehnici stvara prepoznatljive vizure starih gradova. Talenat i slikarska vokacija koju izražava kroz nekoliko decenija bavljenja slikarstvom ga vodi i ka apstraktnim iskustvima i lirskim ekspresijama mediteranskog kolorita i svijetlosti.

Izložbu je otvorila Lucija Đurašković, povjesničarka umjetnosti iz Budve.
„Likovnu poetiku Mladena Suđića karakteriše iskonska vezanost za Mediteran, podneblje u kome je rođen i koje će tematski i koloristički bitno odrediti veći dio njegovog bogatog stvaralačkog opusa. Ljubav, rana usmjerenost i posvećenost arhitektonskom pozivu takođe će ostaviti duboki trag kako u tematskom odabiru motiva tako i kod stilsko-formalnog oblikovanja njegovog vizuelnog iskaza. Karakteristična arhitektura primorskih gradova, posebno Budve, Kotora i Svetog Stefana, njihovih kuća, ulica, riva sa barkama, pjaceta, sakralnih objekata kao i pojedini detalji ruralne tradicionalne arhitekture predstavljaju početni vizuelni impuls koji snagom umjetničkog duha biva preobražen i transformisan u osoben i jedinstven likovno estetski prikaz.
U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici muzičke škole Jovana Radoman (flauta) i Relja Ćalasan (gitara).