MUO - TRODNEVNICA

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 22. svibnja 2013. - 11:04
Autor: 

Juče je trodnevnicom na Mulu, počela proslava svečanosti Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana. Sv. Misu predvodio je župnik iz splitske župe Prečistog Srca Marijina, don Mijo Grozdanić koga su pratili, a poslije sv. Mise na zadovoljstvo vjernika, nastavili koncertom članovi molitvene zajednice " Novo rađanje " iz iste župe.
Danas i sjutra (22. i 23. svibnja) su trodnevnice sa propovjedima i klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Ispovjed u crkvi je od 10 do 12 sati odnosno od 17 do 18 sati, - (sa mogućnošću osobnog razgovora).

U petak, 24.svibnja 2013. god. je dan Marije – Pomoćnice kršćana. Tog dana ujutro će sv. Misa biti u 10 sati a poslije podne svečana sv. Misa, propovjed i zajednička procesija, u znak zahvale u 18 sati.
Obavještavamo zainteresovane da brod za Muo polazi iz kotorskog parka u 17,30 h, sa dobrotske rive u 17,40 h, a vraća se nakon svečanosti.
Muo, proslavu Blagoslova mora,
Muo se prvi put pominje u 14. stoljeću, kao seosko naselje, isto i u kasnijim spisima za vrijeme mletačke vladavine. Kao većina današnjih naselja u Boki i Muo je nekoć bio na uzvisini, dalje od mora radi sigurnosti od gusara, gdje se još i danas nalaze ostaci starih kuća, crkve sv. Kuzme I Damjana iz 13. stolčjeća i staro groblje.
Tek kasnije, ali prije druge polovice 17. stoljeća muljani se spuštaju za stepenicu niže, da bi se ubrzo definitivno spustili na more, tako da Muo postaje obalno naselje. Na geografskoj karti Coronellija ( 1689 ) Muo je označen kao obalno naselje sa dvadesetak kuća.
Gotovo svako naše naselje ima neke zasebne svečanosti, čiji postanak datira u daleko doba. One su od davnina usko povezane sa tradicijom pojedinog mjesta i sa životom i radom njegova stanovništva. Do drugog svjetskog rata strogo se pazilo na stare običaje u svakome mjestu, da bi se kasnije počeli zanemarivati i odbacivati, tako da je mnogo toga lijepog palo u zaborav. Međutim pohvalno je kad danas još uvijek mnoga naša naselja održavaju ono što su naslijedila od starih i kada po tradicionalnom običaju obnavljaju ove svečanosti koje doduše imaju lokalni značaj ali su karakteristične za naš narodni folklore uopće.
Otkad su se muljani preselili na obalu, bave se više ribarstvo nego zemljoradnjom i stočarstvom.
Ali oni su ipak ostali vjerni svojim starinskim običajima koje sada prenose na more, tako np blagoslov baština radi plodnosti polja na Duhove, nazvane Rusaljima, prenose na ribarske mreže, barke i more.
U ovom kratkom dopisu prikazao bi vam ovo karakterističnu, za Muo, proslavu Blagoslova mora, kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća i danas.
To je bez sumlje jedna od najljepših svečanosti i obavlja se svake godine na prvi ponedjeljak po Duhovima. Kao čisto, nekad, ribarsko naselje, Muo, posvečuje ovaj dan moru, pomorstvu i ribolovu.
Na Duhovski ponedjeljak, u 6 ura izjutra, kreće iz stare župne crkve sv. Kuzme I Damjana velika procesija uz učešće vjernika iz mjesta i okolice. Procesija polazi sve do prčanjske granice, gdje se čita sv. Evanđelje, pa se potom vraća kroz mjesto, koje je okićeno zastavama i zelenilom, dok je cesta posuta cvijećem. Mužari pucaju i prate procesiju sve do škaljarske granice, gdje se opet čita Evanđelje. Dok procesija prolazi mjestom, na raskrsnicama, izvorima i bunarima, pa i mnogim kućama lijepe se voštani križići. Pojedine kuće ističu na vidno mjesto okićene svete slike pred kojima se pali tamjan, a ribari iznose mreže i ribarski alat na cestu, da bi ih križonoše dotakle križom za sretniji i beričetniji lov. Procesija se zatim vraća u crkvu bl. Gracije, pred kojom se čita sv. Evanđelje. Po očitanom Evanđelju svečenik blagoslivlja more, potapajući tri puta križ u more i moleći Boga za obilan ulov ribe. Zatim slijedi služba Božja u crkvi, koju dupkom ispuni pobožni svijet.
I te godine ( 1939. ) tačno po tradicionalnom običaju, ovu lijepu svečanost obavio je župnik g –din Stjepan Vukašinović, a u njoj su učestvovali naši neumorni muljanski ribari i njihove obitelji, moleći Gospoda za obilan ribolov, od koga zavisi gotovo čitavo naselje i toliko vrijednih, ali siromašnih porodica.
I danas je obavljena ova popularna svečanost, Rusalji, u mjestu. U puno skromnijoj formi nego što se to nekada radilo. Mjesni župnik, don Dario, se spustio sa vjernicima na rivu. Potapanjem križa tri puta u more, blagoslovio je more, mornare, ribare i sve koji žive od mora. Procesija se poslije pročitanog Evanđelja vratila pred crkvu moleći Boga za bolji ribolov i zdravlje svih mornara I ribara, odnosno svih koji su upućeni na more i žive od mora.
Ilko Marović - Muo