TRADICIJA DUGA 751 GODINU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. rujna 2012. - 15:38
Autor: 

Jučer je sveopća Crkva proslavila sv. Kuzmu i Damjana, a na Mulu, u jedinom svetištu naše biskupije posvećenom njima, po 751. put je liturgijski obilježen njihov blagdan. Naime, ovu jednobrodnu crkvu, na nadmorskoj visini od 200 metara, posvetio je kotorski biskup Marko 13. veljače, davne 1261. godine. Njena osebujnost je u postojanju dvije rozete, jedne iznad glavnih vrata, a druge na istočnoj strani. Unutarnjost crkve čuva grobove obitelji Paskovića, Lukovića, Simovića, Sablića, Petovića, Jankovića i drugih.
Najstariji dio, ove nekadašnje župne crkve, je sadašnja sakristija. Sadašnji izgleda dobija 1784. godine. Važno je napomenuti, da je na oltaru sv. Kuzme i Damjana čuvano tijelo blaženog Gracije, koje je 1810. godine preneseno iz Venecije u rodni Muo, zauzimanjem pomorca Antuna Jankovića. Vjernici su tu molili i prosili milost do 1864., kada su mještani podigli novu župnu crkvu uz more, u kojoj se do danas čuva tijelo našeg blaženika.

Jučerašnje sv. Euharistijsko slavlje predvodio je don Siniša Jozić, uz koncelebraciju domaćeg župnika pater Daria Nowaka. Nakon sv. Misnog slavlja obavljen je blagoslov groblja. Don Siniša je obraćajući se vjernicima rekao: "Molimo Gospodina Isusa Krista da po zagovoru svetih liječnika, Kuzme i Damjana, izliječi naša srca i duše, kako bi radosno služili braći ljudima, na slavu Božju".
Pater Dario je u svojoj homiliji iznio povjesne detalje iz životopisa svetih mučenika. "Zanimljivo je da se danas sjećamo svete braće, Kuzme i Damjan, koji su živjeli prije više od tisuću godina. Zahvalni smo Bogu što nam ih je podario, da njihov primjer hrabri i nas danas u nasljedovanju Kristovih zapovjedi."
Sveti Kuzma i Damjan su bili braća blizanci, po zanimlanju liječnici. Uvijek su liječili besplatno. Rođeni su u III. stoljeću, u Siriji. Crkva ih štuje od IV. stoljeća. Bizantski im je car Justinijan u VI. stoljeću podigao veličanstvenu baziliku nad njihovi relikvijama u Carigradu. Zaštitnici su liječnika, ljekarnika, kirurga, zubara, veterinara, primalja, farmaceuta, brijača, frizera, slabovidnih i slijepih osoba, siročadi, blizanaca, kemijske industrije, te mnogih fakulteta, naselja, župa, crkava, kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Soljani kod Vrbanje, Kuzmica kod Pleternice, Kuzminec kod Rasinje, Vrhovac kod Ozlja, Fažana, Kaštelir, Boljun kod Lupoglava, Rijeka-Sveti Kuzam, Poljica na Krku, Barbat na Rabu, Cres, Kruševo kod Obrovca, Slivnica kod Posedarja, Polača, Banj na Pašmanu, Ćokovac na Pašmanu-benediktinski samostan, Brbinj na Dugom otoku, Ugljan, Kaštel Gomilica, Sitno kod Prgometa, Velo Grablje na Hvaru, Vrbanj na Hvaru, Podselje na Visu, Donja Vrućica kod Trpnja, Klokurići u Župi dubrovačkoj, Lastovo, Zablaće na Korčuli, Muo u Boki Kotorskoj).