Svetac iz Boke

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. studenog 2014. - 10:10
Autor: 

9. studenog 1508. godine ugasio se život jednog našeg redovnika koji je umro na glasu svetosti, a kasnije i službeno proglašen blaženim. Bio je to bl. Gracija iz Mula, u Boki kotorskoj.

Bl. Gracija se rodio u Mulu 1438. godine u siromašnoj obitelji. Bio je posvećen ribarskome poslu. Bl. Šimun ga je primio u ogranak augustinskoga reda, koji je sam osnovao, a nalazio se nedaleko od Padove. Gracija je stupio u red kao brat pomoćnik. Svoje dane je provodio u neumornom radu. Osobito je bio pobožan prema presvetoj Euharistiji. Možda je upravo Gracijanova euharistijska pobožnost ono specifično što nam on svojim primjerom naročito ukazuje gdje je u Irskoj 29. rujna 1979. godine potaknuo nazočne na štovanje Euharistije, i to ne samo u misi, nego i izvan mise.

Bl. Gracija je bio pobožan i prema Blaženoj Djevici Mariji, što isto toliko u svojim govorima je naglašavao i tadašnji papa Ivan Pavao II.

Pobožnost prema Gospi bio je sastavni dio kršćanskog života i duhovnosti.

Bio je pokopan najprije u zajednički grob braće, no već nakon malo vremena njegovo neraspadnuto tijelo, koje je oko sebe širilo ugodan miris je bilo položeno u mramorni sarkofag, te vjernicima izloženo na štovanje. Po njegovom zagovoru dogodila su se brojna milosna i čudesna uslišanja. Narod ga je uvelike štovao, a to je štovanje papa Leon XIII. 6. lipnja 1889. godine službeno potvrdio.

Tristo godina tijelo je čuvano i štovano u samostanskoj crkvi sv. Kristofora Mira sve dok otočić nije postao plijenom Napoleonove vojske. Redovnici su, napuštajući otok godine 1806. tijelo bl. Gracija kao osobito vrijednu i svetu relikviju ponijeli sa sobom u grad Veneciju. U vihoru ratnih stradanja odlučili su tijelo bl. Gracija pokloniti njegovoj rodnoj župi Muo u Boki kotorskoj na daljnje čuvanje.

Zauzimanjem pomorca Antuna Jankovića iz Mula Gracijevo tijelo biva preneseno iz Venecije u rodni Muo kod Kotora. To se dogodilo na veliku radost puka Boke 1810. godine. Od tada narod je moći najvećega sina svoga primorskog mjestanca brižno čuvao i častio na oltaru svoje župne crkve sv. Kuzme i Damjana na padini Vrmca u blizini ostataka rodne kuće bl. Gracije, sve dok svojim marom nisu sagradili novu župnu crkvu u sredini mjesta uz more 1864.

Svečana sveta misa bit će održana u crkvi Pomoćnice kršćana na Mulu, u nedjelju, u 16 sati.